Orbán fegyelmezetten leszavazott Vitézyre

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 9.

Belpol

Magyar Péter a Kutyapárt polgármesterjelöltjére voksolt, főpolgármester-jelölti szavazólapot nem kért.

Orbán Viktor miniszterelnök Budapest XII. kerületében szavazott az európai parlamenti és az önkormányzati választáson. Miután leadta a voksait, arról beszélt, hogy két lépésben lehet eljutni az ukrajnai békéig. Először meg kell nyerni Európában a választást, amelyen szerinte az európai emberek békéről és háborúról mondanak véleményt. „Ez a munka egyik fele, a másik felét pedig a békét akaró amerikai embereknek kell elvégezniük az amerikai elnökválasztáson” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a már visszalépett Szentkirályi Alexandrára hallgatva választott a versenyben maradt főpolgármester-jelöltek közül – ezek szerint Vitézy Dávidra szavazott. Ezt is mondta: „Nagyon büszke vagyok arra a munkára, amelyet – bepótolva egyébként a korábban el nem végzett munkákat is – Szentkirályi Alexandra elvégzett”. Az ország megosztottságára vonatkozó kérdésre pedig azt felelte, hogy Magyarország nem megosztott, hanem demokratikus, a gyűlölet azonban szerinte sem szép dolog.

Karácsony Gergely, a második ciklusára készülő főpolgármester a főváros II. kerületében szavazott. A Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje azt mondta: a mostani választás nagyon fontos pillanat Budapest történelmében, mert amit a hatalom a propaganda, lejáratás, titkosszolgálat, megfigyelés, ravasz politikai cselek formájában bevetett annak érdekében, hogy félrevezessék a budapestieket, megmutatta a saját gyengeségét is. Ha a hatalom erős lenne, akkor nem kellene neki trójai falovat keresni ahhoz, hogy visszajöjjön a városvezetésbe, nem hazugsággal és félrevezetéssel próbálkozna, hanem például programmal – mondta Karácsony Gergely. Kiemelte, hogy ő és kollégái nem hadakozni akarnak, hanem fejlődő várost építeni a budapestiekkel. 

Karácsony azt mondta, arra számít, hogy megnyeri a választást, a 2019-es eredményhez képest nagyobb arányban. „Nem nekem lesz többségem, hanem a budapestieknek, nekem pedig az a dolgom, hogy ezt a többséget nap mint nap létrehozzam a város működőképességének érdekében” – fogalmazott, megjegyezve: nem gondolja, hogy ez olyan nagy probléma lesz.

 

 Fotók: MTI
 
 
 
 
 
 

 
 

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt vasárnap Budapesten a XII. kerületben voksolt. Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelölje bizakodva várta az eredményt, és nem akart találgatásokba bocsátkozni. Sikeresnek nevezte a városfejlesztési vízión alapuló kampányát, amelyben a budapestiek mindennapi életét meghatározó témák kerültek napirendre. Példaként említette a BKK-rendészetet, a külső kerületek és a HÉV-ek fejlesztését vagy a kórházi állapotok javítását. Véleménye szerint a fővárosiak érdekeit hatékonyan érvényesítő főpolgármesterre van szükség.

Szentkirályi Alexandra visszalépése a programján és álláspontján semmit nem változtatott, továbbra is úgy gondolja, hogy szakmai logika alapján szeretné vezetni a fővárost és kizárja annak lehetőségét, hogy a Fidesszel vagy a Demokratikus Koalícióval szövetséget kössön. Szakmai alapú városvezetésre készül és minden olyan ügyben, amely sérti a budapestiek javát, ki fog állni a kormánnyal szemben és képviselni fogja az érdekeiket: legyen szó akár maxi-Dubaj projektről vagy a kínai magasvasútról.

Fontos választás a mostani, ma azt mondhatják a magyar emberek, hogy eddig és ne tovább! – nyilatkozta Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője vasárnap, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében. Magyar olyan eredményre számít, ami „talán a Holdról nem fog látszani, de a Karmelita kolostorban bizonyosan”.

Szerinte a mostani választásnak az a tétje, hogy az emberek azt a húszéves múltat választják-e, amit Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc tönkretett, és amelyben Magyarország mára az Európai Unió második legszegényebb és legkorruptabb országa lett úgy, hogy 40 ezer milliárd forint érkezett az országba húsz év alatt, és több mint 40 ezer milliárd forinttal nőtt az államadóság. Tönkrement az egészségügy, az oktatás, majdnem egymillió honfitásunk él Nyugat-Európában, több tízezer magyar gyerek születik Nyugaton, másfél millió embernek nincs napi szintű orvosi ellátása, 896 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon és 40 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből – mondta. Magyar Péter szerint ehhez képest kell más jövőt kezdeni, véghez vinni egy valódi rendszerváltást.

Magyar elmondta, az ötből négy szavazóívet vett fel, a főpolgármester-jelöltit nem, mert nem tud választani a jelöltek között. Kovács Gergelyre, a Kétfarkú Kutya Párt elnökére és polgármesterjelöltjére és Visi Piroska független jelöltre adta le szavazatát.

 

 
 

 
 
 

 

Dobrev Klára arra számít, hogy még több szavazója lesz pártjának, és még erősebb politikai közösséget alkot. Erről a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője azután beszélt, hogy férjével, Gyurcsány Ferenccel szavazott Budapesten, a II. kerületi Áldás utcai általános iskolában.

Dobrev Klára kijelentette, a kampányban választ adtak arra a kérdésre, hogy aki igazán ellenzéki, annak egyszerű a választás. A Fideszre nem lehet szavazni és különösen a fővárosban, de szerte az országban sem lehet olyan pártra szavazni, mint a Tisza, ami nem határolódik el egyértelműen a Fidesz jelöltjétől Budapesten, és nem Karácsony Gergelyt támogatja. A budapestiek szerinte megértették, hogy egy ellenzéki szövetség van, ami Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltsége és listája mögött áll. Dobrev azt  ígéri, június 10-től gőzerővel dolgoznak majd azon, hogy az Orbán-rendszer minél hamarabb megbukjon.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) listavezetője a főváros XI. kerületében szavazott.

„Nagyon büszke vagyok a momentumosokra, mert Zalától Nyírségig felszántottuk az országot, az összes megyében ott vagyunk, rengeteg helyen vannak országgyűlési képviselőjelöltjeink, polgármesterjelöltjeink és megyei listás jelöltjeink” – mondta a listavezető. Hangsúlyozta, nagyon nehéz, hogy két választást tartanak egyszerre, ezért este valószínűleg lesznek boldogabb és szomorúbb pillanataik is. Ő listavezetőként akkor lesz elégedett, ha a képviselőjelöltjeik többsége be tud kerülni a megyei listákon és a megyei közgyűlésekbe, és képviselni tudják majd a liberális értékeket.

„Azt gondolom, hogy az EU-parlament az egyik ilyen hely, ahol a liberális értékek képviselete, a magyar emberek képviselete a legfontosabb” – tette hozzá Donáth Anna. –„Az elmúlt öt év munkája, amit Cseh Katalinnal végeztünk, önmagáért beszél, mi erre kértünk felhatalmazást, így magabiztosan vágunk neki a következő öt évnek is”.

 

 
 
 
 
 

 
 
 

Küldjünk egy üzenetet a háborúpárti Fidesznek, és zavarjuk el őket, amennyire csak lehet – jelentette ki Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen vasárnap, miután családjával együtt szavazott a Szent István Általános Iskolában.

Márki-Zay Péter bízik benne, hogy pártja, az MMN eléri az 5 százalékos küszöböt. De azt is büszkén tudomásul veszi, ha a többi párthoz képest viszonylag jó eredménnyel végeznek. A felmérések szerint a fél évvel ezelőtt alapított MMN a 2022-ben összefogó hat ellenzéki párt közül négynél már népszerűbb. Hazugságnak nevezte azt a feltételezést, hogy ha a Fidesz eggyel több szavazatot kapna vagy eggyel több EP-mandátumot szerezne, mint az ellenzék, akkor kitörne a béke, és az agresszor Oroszország kivonulna Ukrajnából. Reméli ugyanakkor, hogy a kevesebb Fidesz szavazat elhozhatja a békét, hiszen így az EU-ban kevésbé tudják akadályozni a béketörekvéseket és szolgálni az orosz érdekeket.

Az a legfontosabb, hogy a választópolgárok menjenek el szavazni – mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök az MTI-nek, miután vasárnap Szegeden leadta szavazatát az európai uniós és önkormányzati választásokon. Az államfő azt nyilatkozta, a választásokkal „hozzásegítjük a választópolgárokat ahhoz, hogy mindenki ki tudja fejezni akaratát”, és „ha a demokratikus akaratképződés megvalósul ma, akkor itt, Magyarországon és az egész Európai Unióban nyugodtak lehetünk”.

 
 
 
 

 
Fotók: MTI
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.