Csúcson a részvétel országosan, Józsefváros viszont nem szavaz

  • narancs.hu
  • 2024. június 9.

Belpol

A választásra jogosultak 42,04 százaléka ment el délután háromig szavazni a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Már nem Budapest a legelkötelezettebb.

Megdőlt a délután három órai adatok szerint a részvételi rekord, a választópolgárok 42,04 százaléka látogatta meg a szavazókörét. Öt éve, az önkormányzati választásokon délután háromra a választók 34,69 százaléka szavazott, az EP-választáson pedig 30,52. Azzal nyilván számolni kellett, hogy a mostani, összevont szavazáson magasabb lesz a részvétel, mint a mezítlábas EP-választáson öt éve, a rekord ezzel együtt meglepő.

De miből jön ez össze? Budapesten a részvételi arány 43,63 százalék volt. Az nem meglepő, hogy a főváros aktívabb, mint az ország többi része, az azonban igen, hogy csak ennyivel. Az pedig még inkább, hogy két megyében is magasabb részvételt mértek: Vasban 44,99 százalékot, Veszprémben pedig 43,77-et. Egyik sem az ellenzék bástyája, vagyis a mogzósítást ezúttal sem az ellenzéki pártok nyerték.

Budapesten is igaz lehet ez, hiszen a XVI. és XVII. kerületben 48,78, illetve 47 százalékos volt a részvétel délután háromkor - egyik sem ellenzéki fészek. A II. és XII. kerületben is 47 százalék feletti a három órai adat, kérdés, kik érezték inkább fontosnak az ikszelést.  Bőven átlag feletti volt a részvétel még a XI. és a XXI. kerületben, a várban azonban nem: 43,77 százalékkal épp a fővárosi átlag felett volt szavazó.

Ehhez képest egészen megdöbbentő az érdektelenség a VIII. kerületben: 32,79 százalék, azaz még a választók harmada sem járt az urkáknál. Nagyon alacsony volt az érdeklődés a szavzás iránt a VII. kerületben, 33,14 százalékkal és a VI. kerületben 33,55 százalékkal. Pedig ebben a három belvárosi kerületben a Fidesz-ellenzék meccs mindenképp keménynek ígérkezik és egyáltalán nem tekinthető lefutottnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.