Orbán látványos fordulata: már a Néppártban való maradásról beszél

  • narancs.hu
  • 2019. május 31.

Belpol

„Ha a magyar emberek érdekének megfelel.”

Tiszteletet parancsoló győzelemként jellemezte a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási eredményét Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

false

 

Fotó: MTI

A hvg.hu tudósítása szerint Orbán olyan embert fog támogatni EB-elnöknek, aki a keresztény kultúra támogatója és megvédője, bevándorlásellenes, de neveket nem mondott, a V4-ek pedig egységesek ebben a kérdésben a kormányfő szerint. „Kezet adtunk egymásnak néhány személyi kérdésben.” A munkája szellemileg kiemelkedő részének nevezte, hogy összeállítsa az európai vezetőkkel, milyen irányvonalat vesz a közösség. Saját és pártja jövőjéről azt mondta: a Néppárthoz számolva a Fideszt is, nincs többség akkor sem, ha a Néppárt összeáll a szocialistákkal, kezdett okfejtésbe Orbán, szerinte jelenleg az Európai Néppárt tagja a Fidesz, ha a „magyar emberek érdekének megfelel, maradunk.”

A kormányfő úgy fogalmazott: "A magyar emberek az EP-választáson kikövetelték maguknak a tiszteletet, és ezt meg is kapták" - mondta. Érdekesnek nevezte továbbá, hogy "a Soros-féle alapítványi rendszer, civil szervezetek, liberális médiahálózat" által támadott országok vezető pártjai szerepeltek a legsikeresebben az EP-választáson.

Hozzátette: a visegrádi négyek egységesek lesznek a személyi döntések során.

A hazai ellenzék EP-választási szereplésével kapcsolatban gratulált nekik az eredményhez, úgy fogalmazott, "jól van ez így". Megismételte: a kampányban érezte, hogy az emberek elégedetlenek az ellenzékkel.
Az ellenzéken belül olyan erők kaptak most nagyobb támogatást - mondta -, amelyekkel már "birkózott" eleget az elmúlt 30 évben, miattuk hívták vissza a Fidesz-KDNP-t 2010-ben, a 2002-2010 között kormányzók ugyanis tönkretették az országot.
A szerdai kormányülésen elfogadott gazdaságvédelmi akciótervre rátérve a kormányfő kifejtette, két okból volt szükség az intézkedésre: egyrészt mert a magyar gazdasági gyorsulás egy lassuló európai gazdasági térben történik, és ez utóbbi biztosan hatni fog Magyarországra, ezért a magyar növekedési potenciál fenntartásához szükséges néhány változtatás. Másrészt Brüsszelben rendre születnek olyan gazdasági döntések - tette hozzá -, amelyek kifejezetten előnytelenek a magyar gazdaságnak, ezek miatt is kell az akcióterv.
Arról is beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van a legmodernebb technológiát is magában foglaló külföldi beruházásokra, mert aki kimarad az ilyen versenyből, az hátrányba kerül.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?