Orbán: Még 2-3 hét, amíg átbillenünk, és a vakcinák kifejtik látványos hatásukat

Belpol

Az újabb szigorítás feleslegességéről, az oltások üteméről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a rádióban. 

A szakembereknek igazuk van, hogy az óvatosságra helyezik a hangsúlyt, különösen húsvétkor - mondt Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban. Azt mondta, békeidőben ilyenkor felkerekednek az emberek, de ebből most vissza kellene venni, mert ha nem tartják be a korlátozásokat, akkor nagy baj is lehet, ezért mindenki hordja a maszkot közterületen és tartsa a távolságot. 

A járvány aktuális számairól azt mondta, "most már arányszámokat kell nézni", mert igaz, hogy ma is több mint 260 halottat és több mint 9000 új fertőzöttet regisztráltak, de 2 millió 156 ezernél jár a beoltottak száma, ez az arányszám pedig most már csak javulni fog.

Még 2-3 hét, amíg átbillenünk. Lassan elérjük azt a pontot, amikor a vakcinák kifejtik látványos hatásukat a halottak és fertőzöttek számát illetően is

- mondta. Orbán úgy számolt, hogy az április 4-i héten 2 millió 356 ezer lesz a beoltottak száma, az "április 13-ával záruló oltási héten" már 3 millió felett, rá egy hétre pedig elérheti a 3,5 milliót. Azt ígérte, hogy fel fognak gyorsulni a számok, mert több vakcina érkezik, a nyugatról érkező szállítmányok is pontosabban fognak érkezni, és akkor ezek a számok tarthatók. Úgy fogalmazott, hogy

április 13-a lehet az a nap, amikor 3 millió felett, és ez egy újabb lépésre ad lehetőséget. 

A nyitás rendjére azonban egyelőre csak annyit mondott, hogy húsvét után 1-2 nappal meglesz a 2,5 millió beoltott, akkor az üzletek és a szolgáltatások zárvatartásának rendje megváltozik, erről már meg is jelent a rendelet, így több mint 2 hete volt a boltosoknak, hogy felkészüljenek a négyzetméter alapú korlátozásra. Innen továbblépve április 19-én kinyitják az óvodákat, iskolákat, így a gyerekeket már be lehet adni oda, a szülők szabadabban mehetnek dolgozni. Ezután akkor jön majd a következő lépés, ha elérjük a 3 millió beoltottat, de erről a jövő héten fog majd részletesebben beszélni. 

Szóba került az is, hogy több szakértő szerint is korlátozásokat kellene bevezetni. Orbén erre azt mondta, "húsvétkor legyünk jóindulattal az emberek, még a bennünket támadók iránt is", és próbáljuk megérteni az álláspontjukat.

"Vannak, akik azt gondolják, hogy a zárásokkal meg lehet állítani a vírust. Tévednek"

- jelentette ki.  "Az első és a második hullám vírusát meg lehetett állítani szigorú korlátozásokkal és elszigeteléssel, de a harmadik hullám vírusa másmilyen, ezt tudjuk lassítani korlátozásokkal, de megállítani nem tudjuk. Az elszigetelés nem állítja meg, be fog kopogtatni előbb-utóbb a házunk ajtaján. Egy módon lehet megállítani, megölni, és ez a vakcina" - fejtegette.

Azt is mondta, hogy más országoknak jóval kevesebb vakcinája van, mint Magyarorzságnak, és ezért jól is teszik, hogy szigorítanak. 

Hosszan beszélt arról, hogy vannak országok, ahol "politikai kérdést csináltak a vakcinából", miközben Magyarország azt gondolta, hogy ha egy vakcina biztonságos és hatékony, akkor be fogják adni. Orbán úgy fogalmazott, hogy nyugaton van "egy talán még a gyarmattartó időkből itt maradt felsőbbrendűségi érzés", de ennek már nincs semmilyen alapja, és mire a válságnak vége lesz, addigra az emberek 70 százalékát keleti vakcinákkal oltották be, ezért jó, ha alkalmazkodunk ehhez a helyzethez. Szerinte a magyar kormány lépése, hogy vett orosz meg kínai vakcinát, megfelel ennek az új világnak. 

Szerinte ezt támasztja alá az is, hogy 1-2 napja látta a titkosszolgálati jelentésekben, hogy a britek nyilvánosságra hozták a nemzetbiztonsági jelentésüket - "ők ebben okosak" -, és ők is arra készülnek, hogy a világ súlypontja keletre tolódik. Szerinte a vakcinák nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy felesleges elzárkózni a keleti vakcinákról.

"Most nem a kevélység ideje van itt, hanem a szelídségé"

- mondta, hozzátéve, hogy emberéleteket kell menteni, minél több embert beoltani.

Kijelentette azt is, hogy "az oltásellenes kampány bűn", mert "akit lebeszélnek arról, hogy felvegye az oltást, az meghalhat, és meg is halnak olyanok, akik hallgatnak a baloldalra". Szerinte a baloldal lebeszél másokat az oltásról, mert politikai hasznot remél ettől, miközben magukat beoltatják, de Orbán szerint ezt "elsöpri a népérzület". Azt fejtegetette, hogy a baloldal szerinte úgy gondolkodik, hogy az emberek ne oltassák be magukat, akkor többen halnak meg, nagyobb lesz az elégedetlenség, és akkor leváltható lesz a kormány, de ezt "elsöpörte a közérzület". 

Arról is beszélt, hogy a baloldal szerinte "mindig támaszkodni akar valamira", nem elég neki, hogy magyar, a saját történelme, a tudása, ereje, hanem mindig támaszkodni akar valamire, hol Moszkvára hol nyugatra, de "én a másik világhoz tartozom, én saját magunkban bízom, a magyarokban bízom". Ezért azt javasolja, hogy "védjük meg a saját világunkat, legyen szó migránsokról vagy vírusról", és bárki, aki bármit ránk akar erőltetni, ami nekünk nem tetszik, azt hárítsuk el. "A magyar világot a magyaroknak kell berendezniük" - jelentette ki, szerinte ez a nemzeti politika lényege, miközben "az internacionalisták hol Brüsszel-, hol Mokszva-párti politikát folytatnak", és ez a két irányzat szerinte mindig is jelen volt a magyar politikában, ezt kell négyévente is figyelembe venni. 

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a vakcinák száma meghaladja a regisztráltakét, Orbán nem adott egyértelműt választ, csak kifejtette, hogy jelenleg 3 millió 700 ezernél tart a regisztráltak száma, de a 65 év felettiek között a regisztráltak aránya magasabb, a regisztráltak 81 százalékát pedig be is oltották, már csak 250 ezer körül vannak, akik még nem kaptak, az eddig nem regisztráltakat pedig minden héten megpróbálja majd meggyőzni arról, hogy vegyék fel az oltást, mert hiába haladnak előre, ők veszélyben maradnak. Azt ígérte, hogy jövő péntekig be fogják oltani őket az összes regisztrált 65 év felettit. 

Azt is mondta, elméletileg lehet egy olyan pont, hogy több vakcinánk van, mint ahány regisztrált, de ebben az esetre két opció merül fel: egyrészt választ vár az operatív törzstől, hogy lehet-e a 16-18 éveseket is beoltani, másrészt

ha eléri a 3,5 milliót a beoltottak száma (szerinte ez a fordulópont), és a fertőzések száma is elkezd csökkenni, onnantól adhatunk könnyítést azoknak, akiknek van védettségi kártyája.

Ha az emberek azt látják, hogy bizonyos szolgáltatásokat összekapcsolnak a védettséggel, akkor a regisztráció kap majd egy lökést, és akkor majd többen érzik úgy, hogy érdemes beoltatni magukat. 

Arról, hogy az oltást nem lehetett volna-e kötelezővé tenni, Orbán azt mondta, nem diktatúrában élünk, ez egy demokrácia, és ami ennél is fontosabb, egy szabad világ, ezért nem lehet kötelezővé tenni az oltást, pedig nem lenne rossz. Ugyanakkor szerint "benne van a genetikánkban, ez a magyar vérrel jár együtt", hogy ha valamire rá akarnak venni minket, akkor ellenállunk, a felnőtteknek kötelező oltás ezért biztos nem működne, de azt el tudja képzelni, hogy fiataloknak igen. 

Szó esett a Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel folytatott csütörtöki találkozójáról is, erről azt mondta, "Salvinit még mindig a hősünknek tekintünk, mert bebizonyította, hogy a tengeri migrációt is meg lehet állítani", és hogy "az ember időnként nemhisz a szemének, hogy egy embert, aki megvédte az országát, azt utána bíróság elé lehet állítani".

Kifejtette, hogy a legfontosab oka a találkozónak az volt, hogy a hagyományos jobboldali kereszténydemokrata pártok, az Európai Néppárt hosszú távra elkötelezte magát a baloldallal való együttműködés mellett, és feladta a hagyományos kereszténydemokrata értékeket. "Elfogadta az LMBTQ-őrületet, a nemzeti identitást lebecsüli, a brüsszeli központú föderális Európát támogatja a nemzetek Európájával szemben, a migrációval szemben nem akarja megvédeni a kontinenst", és ezért maradt sok tíz- vagy százmillió ember, akinek fontos a család - "ahogy azt ismerjük, férfi és nő" -, nemzetekben gondolkodik, nem akar politikai korrektségnek nevezett cenzúrát, akinek fontos a haza, a nemzet, a család, a kereszténység. A cél az, hogy nekik is legyen képviseletük.  

"A migrációnál nem az a cél, hogy beengedjük és szétosszuk őket, hanem vigyük őket haza" - mondta, és úgy fogalmazott, hogy csütörtökön megteremtették az egyetértést, az új kereszténydemokrata jobboldalt fel fogják építeni. 

Végül arról beszélt, hogy nagy elismeréssel figyeli az egész ország azt a hősies küzdelmet, ami folyik a kórházakban, "a magyar nem szereti a patetikus beszédmódot, de ők a mi hőseink". Hozzátette, "mi is dolgozunk, oltunk egész hétvégén, ez most egy ilyen húsvét", van, akiktől többleterőfeszítést igényel, és ne beszéljen senki az oltás ellen és a magyar egészségügy összeomlásáról, mert akkor az orvosokat becsülik le, pedig ők viszik a hátukon az egészségüget. 

"Ma az elcsendesedés napja van, de vasárnap eljön a feltámadás napja, és lesz magyar feltámadás, úton vagyunk a szabadság felé" - zárta az interjút. 

Figyelmébe ajánljuk