Valóra válhat Orbán nagy terve: Összeolvasztaná a budapesti egyetemeket

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 2.

Belpol

Ehhez Palkovicsra is szüksége lesz.

Ismét előkerült Orbán Viktor régi nagy terve, amely szerint a budapesti egyetemeket összevonnák – írta a 24.hu egyetemi forrásokra hivatkozva. Az ötlet 2014-ben is előkerült, ugyanis a kormányfő azt akarta, hogy a magyar felsőoktatás teljesítménye látható legyen a nemzetközi piacon.

Orbán akkor úgy gondolta, ehhez egyetem-összevonásra lenne szükség, amihez a University of London a példa. Érdekesség, hogy amikor először megszületett a miniszterelnök fejében az ötlet, akkor Palkovics László volt a felsőoktatás felügyeletével megbízva, ahogyan szeptembertől ismét ő lesz, hiszen a terület az Emberi Erőforrások Minisztériumától átkerült az ő tárcájához, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

A 24.hu szerint az ELTE vezetőit már értesítették az elképzelésről, akik viszont nem repesnek az ötlettől, hiszen az egybegyúrás következtében karok szűnhetnek meg, ráadásul feltehetőleg kevesebb oktatóra lenne szükség. A portál arról is ír, a „Budapest University” nevű ötlet annyira előrehaladott, hogy már meg is van a rektor: Borhy Lászlóról, az ELTE jelenlegi rektoráról pletykálják, hogy ő a kiszemelt.

Neked ajánljuk

A világképlet nyomában

  • Kovács Róbert

Az Ásatás legújabb részében megnézzük, hogy vélekedtünk 2000-ben A tér és az idő természetéről