Október végéig megmarad a hitelmoratórium, utána rászorultsági alapon lehet halasztást kérni

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 13.

Belpol

A meghosszabbítást kérhetik a nyugdíjasok, gyereket nevelők vagy várók, közmunkások, és azok, akiknek csökkent a jövedelme.

Október 31-ig marad a hitelmoratórium, novembertől 2022. június 30-ig pedig rászorultsági alapon kérhetik az érintettek, hogy maradjon meg ez a lehetőség számukra – jelentette be Varga Mihály.

A pénzügyminiszter tisztázta, a hitelmoratórium meghosszabbítását kérhetik:

  • a nyugdíjasok,
  • a gyereket várók,
  • a gyereket nevelők,
  • a közfoglalkoztatottak,
  • és azok a magánszemélyek, akiknak csökkent a jövedelmük az előző évhez képest.

A vállalkozások közül azok kérhetik a hosszabbítást, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez viszonyítva.

Azoknak, akik meg szeretnék hosszabbítani a moratóriumot, erről nyilatkozniuk kell a bankjuknál. Ennek határideje október 31-e.

A hvg.hu azt hangsúlyozza, hogy maradtak még nyitott kérdések Varga Mihály bejelentése után is. Például nem világos, a jövedelemcsökkenésnél milyen mértéket vesznek figyelembe, ahogy egyelőre azt sem tudni, pontosan ki számít "gyerekesnek". 

Mint ismert, az elmúlt időben a hitelmoratórium meghosszabbításának kérdésében komoly vita alakult ki a kormány, illetve a Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank között. E hónapok alatt a pénzügyi szereplők arra hívták fel a fogyasztók figyelmét, hogy a moratórium idején felhalmozott kamat megfizetése jelentősen növelheti a futamidőt (mivel a törlesztőrészlet nem nőhet meg), emiatt figyelmeztettek, csak az vegye igénybe a fizetési könnyítést, akinek valóban szüksége van erre. A Bankszövetség már az első hosszabbításnál is rászorultsági kritériumokat szabott volna, de ennek fontosságát emelte ki többször az MNB is.

(Facebook/Varga Mihályhvg.hu)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk