Orbán szociális tűzifára nem, iráni ingatlanra viszont ad 5 milliárd forintot!

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. február 26.

Belpol

A Párbeszéd szerint a kormány még mindig nem hajlandó a közpénzeket az emberek megsegítésére fordítani.

Január közepén adta be törvénymódosító javaslatát a Párbeszéd a szociális tűzifa-támogatás jelenleg 4 milliárdos keretének 8 milliárdra emelésére. A Párbeszéd évek óta jelzi a problémát, ám a Fidesz minden alkalommal lesöpri a javaslatait. A párt szerint emiatt kisgyerekes családok és idős emberek kénytelenek hideg lakásban telelni, vagy olyan mérgező háztartási hulladékkal fűteni, amely nemcsak őket, de a környező településeken élőket is veszélyeztetik.

„Úgy tűnik azonban, a kormány álláspontja mit sem változik, a mínusz 10 fokos hideg és az egyre emelkedő kihűléses halálozások ellenére az Orbán-kormány továbbra sem hajlandó támogatni a szegénységben élőket. A parlament költségvetési bizottságában a Fidesz–KDNP képviselői indoklás nélkül szavazták le a Párbeszéd 5 milliárd forintos javaslatát, amelyet szociális tűzifára szántunk. Ez már csak annak fényében is elfogadhatatlan, hogy a kormány decemberben közel azonos összeget szánt egy iráni ingatlan megvételére és bebútorozására” – indokolta a döntés abszurditását Szabó Tímea.

Ezen a télen már több mint 150 ember halt meg a hideg miatt, többségük saját lakásában fagyott meg. A jelenlegi hideg időben pedig félő, hogy az áldozatok száma drasztikusan emelkedik.

„Az Orbán-kormány embertelenségére nincs magyarázat. A hódmezővásárhelyi eredmények is megmutatták: az emberek változást akarnak, elegük van abból, hogy a kormány kizárólag saját magára költi a közpénzeket. Április 8-a után a Karácsony-kormányban a politikát végre az emberek szolgálatába állítjuk” – írja közleményében a Párbeszéd.

Figyelmébe ajánljuk