Orbán Viktor a királyi palota körül sertepertél

  • Hamvay Péter
  • 2016. február 17.

Belpol

A turisták örüljenek, vagy a budapestiek? Fákat vagy épületeket védjünk? A Liget Budapest vitáján hamar előkerült aztán a miniszterelnök is.

Húszperces késéssel érkezett meg Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, hogy Karácsony Gergellyel, Zugló PM-es polgármesterével vitázzon a Városliget jövőjéről a Mozsár kávéház zsúfolásig megtelt rendezvénytermében. A Zöld Terasz Klub rendezvényének vendégeit már ezzel maga ellen hangolta volna, ha a teremben ülők eleve nem lettek volna a projekt kritikusai, aminek időnként hangot is adtak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Baán az elmúlt napok habonyozásától – amiről e heti print számunkban részeletesen beszámolunk – láthatóan kissé fáradtan ledarálta húszperces prezentációját, aminek során a Liget mai lepusztult, bontandó épületeit vetette össze a sztárépítészek látványtervei kínálta jövővel. Elmondta, hogy a Hungexpo irodaháza helyére Fujimoto Magyar Zene Háza kerül, a BNV egykori pavilonjából kialakított Pecsa helyén majd a SANAA építésziroda lebegő tetős, pagodát formázó épülete épül. Kiírták a Néprajzi Múzeum meghívásos tervpályázatát, ahol mások mellett ringbe száll Zaha Hadid és Rem Koolhaas is. Felépítik a Dózsa György út mentén a Vágó testvérek szecessziós színházát, amit a Felvonulási tér kialakítása miatt bontottak le az ötvenes években. Eredeti formájában állítják helyre a Közlekedési Múzeum háborúban megsérült és csak részben helyreállított, „később pedig meglehetősen lélektelen” toldaléképülettel ellátott csonkját is. Felépül az Állatkert biodómja, a Szabolcs utcában pedig „a XIII. kerület képviselő-testületének egyhangú támogatását maga mögött tudó” Országos Restaurálási és Raktározási Központ, mely a felépülő múzeumokat szolgálja ki. Máris eltüntették az Állatkerttel szemközti kínos pavilonsort, helyette a Feszl Frigyes által tervezett pavilonokból építenek újjá néhányat. Baán, immár sokadszor, igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy minden, így a teljes zöldfelületi mutató is növekedni fog néhány százalékkal. Elmondta, hogy kiírták a park rehabilitációját célzó kertépítészeti pályázatot is.

Karácsony Gergely azzak kezdte, hogy örül a vita lehetőségének, bár, mint mondta, ilyen vitáknak a döntés előtt kellene lezajlani. Ugyanakkor soha sem késő, hiszen véleménye szerint a lakossági tiltakozás hatására elvérzett néhány múzeum, „és szerintem ezek sem épülnek fel”. Megjegyezte, hogy a Liget Budapest szembemegy minden eddigi tervvel, ami a fővárosról született, így Budapest hosszú távú fejlesztési koncepciójával, ami a barnamezős területek fejlesztését helyezi előtérbe. Miután azt elfogadták, Papcsák Ferenc akkori zuglói polgármester javaslatára kiemelték belőle a Városligetet. Ahogy az előző polgármester által szintén jóváhagyott zuglói építési szabályzat – „ami szerint egy kutyaólat sem lehetne itt építeni” – sem vonatkozik rá.

Baán László

Baán László

Fotó: MTI

Karácsony nem elősorban a zöldterület számítási módjaival, a kivágott fák számával támadta Baánt, hanem a projekt politikai tartalmára mutatott rá. Szerinte Baán László „jóval kellemesebb jelenség, mint az egységsugarú fideszes döntéshozó, tehetségesen felöltözteti ezt a politikai tervet sztárépítészek épületeivel, több zöldfelülettel, a park megújításával, és érvelni is tud mellette”. Valójában azonban a Liget Budapest arra szolgál, hogy ne legyen olyan ciki, amikor Orbán Viktor „egy köztársaság miniszterelnökeként a királyi palota körül sertepertél”, azért, hogy „a kormányzás székhelye ne a Kossuth téren, hanem fent, az emberek feje fölött, a várban legyen”. A várbéli felújítás, a sok rekonstrukció pedig arról szól szerinte, hogy Orbán „visszaröpítse népét a múltba”.

Baán nem válaszolt, nem válaszolhatott a politikai érvekre, inkább arról beszélt, hogy számos egyeztetés volt a projekt kapcsán – erre a közönség soraiból méltatlankodó hangok kérdezték: milyen egyeztetés? Baán szerint, ha az ellenzőkre hallgattunk volna, ma nem lenne Országházunk és Lánchidunk sem. Ugyanis szerinte a vita nálunk nem jut el a konszenzusig, hanem szétszedi a projekteket, és az lesz a  vége, hogy minden maradjon a régiben. „Ezért lett Magyarország az elszalasztott lehetőségek országa” – mondta. Felidézte, hogy 2006-ban a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítésekor is arra kellett volna várni a főváros szerint, hogy az egész Városliget rendezése megtörténjen, ám semmi nem történt 2011-ig, a projekt lefújásáig. A barnamezős beruházásokról azt gondolja: „Akkor lehetnek sikeresek, ha az állami szerepvállalást a magántőke megtámogatja”, ám erre szerinte nem számíthatunk, szomorú példaként pedig a Müpát említette, mely továbbra is elszigetelt a városközponttól. „A Liget különleges városi szövet, eltér minden más parktól, hiszen itt az 1850-es évektől sorra jöttek létre a parkon belül az intézmények” – mondta. Elsőként az Állatkert, majd a jégpálya, a múzeumok, a Széchenyi fürdő, a millenniumi kiállítás épületei, a Vajdahunyad-vár stb. A Liget Budapest ezt a sort folytatja, és toldja meg egy modern tengellyel – érvelt a miniszteri biztos.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Karácsony szerint ezt a hagyományt helyesebb megtörni, mint követni. Szerinte, ha Orbán Viktor a budai várban az első világháború előtti időszakot akarja rekonstruálni, akkor a Ligetben az 1850 előttit kellene. „Valóban le kell bontani a Hungexpót, a Pecsát, és a területet vissza kell adni a parknak, ugyanis 200 éves közparkot nem lehet építeni” – mondta, és megkockáztatta azt is, hogy ötvenéves fákat még a miniszterelnök úr sem tud csinálni egy tollvonással. Szerinte valódi, mutogatni való hungaricum, hogy a parkban építeni akarunk, míg a Nyugati melletti vasúti töltésen parkot akarunk építeni. Karácsony úgy gondja, inkább oda kellene elhelyezni a múzeumokat.

Baán szerint a  Liget Budapest koncepció biztosítja, hogy a ráköltött jelentős közpénz visszajöjjön a turizmus révén. „Csak akkor lehet turistacsalogató a projekt, ha a maga nemében egyedülálló lesz, és olyan park, ahol múzeumok, fürdő, állatkert, jégpálya s a többi lenne, és akár egy egész hétvégét is el lehet tölteni, nincs a világon” – mondta. Kifejtette: Budapestben sokkal nagyobb turisztikai potenciál van, mint amennyit kihasznál.

Karácsony szerint várost építeni nem a turistáknak kell, ha nem az ott élőknek: „A turisták sem a múzeumokért vagy a sztárépítészek házaiért jönnek ide, hanem egy élhető városért.” A múzeumi negyed pedig legyen maga a múzeumi szövet a polgármester szerint. A projekttel szerinte Baán be akar vonulni a történelembe, s közben feláldozza a Ligetet, csak azért, mert most épp erre adnak pénzt. Baán szerint viszont, ha majd évtizedek múlva két ember végigsétál a Ligetben, s az egyik az mondja, hogy én azért küzdöttem, hogy ezek az épületek ne épüljenek meg, a másik pedig azt, hogy ezekhez én is hozzáraktam egy téglát, az utóbbi lesz a büszkébb.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.