Orbán Viktor: a magyar nemzet mindig hálás lesz Bush elnöknek

  • narancs. hu
  • 2018. december 3.

Belpol

A miniszterelnök részvétet nyilvánított.

Orbán Viktor: a magyar nemzet mindig hálás lesz Bush elnöknek
"Mély szomorúsággal hallottuk, hogy George Herbert Walker Bush, a nagyszerű amerikai hazafi, Magyarország barátja távozott közülünk. Kérem, fogadják őszinte személyes részvétemet és egyben az egész magyar nemzetét - írta Orbán Viktor miniszterelnök a gyászoló családnak.

Levelében kifejtette: "a magyarok mindig emlékezni fognak rá, és hálásak lesznek mindazért, amit Bush elnök tett a vasfüggöny lebontásáért, valamint Magyarország és Közép-Európa felszabadításáért a szovjet elnyomás alól. Magyarországon 1989-ben tett látogatása reményt és bátorítást adott nekünk egy kritikus pillanatban - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: "soha nem fogjuk elfelejteni tiszteletre méltó és szilárd elhatározását, hogy történelmi változások menjenek végbe régiónkban."

Gondolataink és imáink a Bush-családdal vannak ezekben a nehéz időkben - zárta levelét a kormányfő.

George H.W. Bush volt az Egyesült Államok 41. elnöke, 1989 -től 1993 -ig töltötte be a hivatalt. Azt megelőzően Ronald Reagan elnök alelnöke volt két cikluson át. Haláláig Jimmy Carter mellett a leghosszabb ideig élő amerikai elnök volt. Hivatali idejére esett a Szovjetunió összeomlása, a hidegháború vége, és irányítása alatt indult meg az első iraki háború – Kuvait felszabadítására – 1991 elején. Bár nagyon népszerű volt, 1992-ben elvesztette a választást Bill Clintonnal szemben.

Figyelmébe ajánljuk