Orbán Viktor: Brüsszelben és Washingtonban Európa háborúba lépésének hangulati előkészítése zajlik

  • narancs.hu
  • 2024. május 24.

Belpol

A miniszterelnök most sem említette egy szóval sem az önkormányzati választást.

Péntek reggel megint szokásos módon interjút adott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök azzal kezdte, hogy

a hadsereg megléte szükséges, azok hiánya vezet a háborúhoz, a háború oka a gyengeség

– mikor a közmédia újságírója a "háborúpárti Nyugatról" kérdezte. "Ha békét akarsz, készülj a háborúra" – vette elő a miniszterelnök azt az érvelést, amelyet már Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is kifejtett korábban.

Orbán szerint Oroszország nem bírel  Ukrajnával, ha nem lenne erős az ukrán ellenállás, már rég legyűrték volna. A NATO ereje azonban nem összehasonlítható Ukrajnáéval – így folytatta a miniszterelnök, aki szerint háborúra való előkészület az esetleges orosz támadás emlegetése a Nyugat részéről, majd történeti kitekintésbe kezdett a második világháború elejéről, amivel "riasztóan sok hasonlóságot" lát.

Ami most Brüsszelben és Washingtonban történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének"

– tette hozzá azzal, pontosítva, hogy ebbe beleérti a politikusok nyilatkozatait és a média tartalmait is.

Bár katonákat még nem küldött a Nyugat Ukrajnának, de hónapról hónapra egyre közelebb sodródunk az ukrajnai háborúhoz, hiszen légvédelmi rakétákat már kapott segélyként Kijev, Orbán szerint ez jól mutatja, hogyan viszonyul többek között Németország a háborúhoz. "A harcot az ukránok vívják a frontvonalon, mi pedig küldjük rá a pénzt. De van rá becslésünk, hogy még mennyit kell küldenünk?

Mennyi pénz és mennyi hadieszköz kell ahhoz, hogy kiszorítsák az oroszokat Ukrajna területéről?"

– tette fel a költői kérdést a miniszterelnök, aki nagyon hiányolja az uniós becsléseket. Megemlítette, veszélyes a helyzet, Oroszországnak ugyanis van atomfegyvere. A NATO védelmi szövetség, azért volt rá szükség a kezdetektől kezdve, mert a korábbi ilyen jellegű szövetségek nem működtek – mondta.

Orbán Viktor elmondása szerint a NATO brüsszeli központjában munkacsoportok dolgoznak azon, hogyan vehet részt a NATO a háborúban, ebben azonban szerinte Magyarország nem vesz részt, annak ellenére, hogy tagként jelen van ezekben a bizottságokban. Teljesen kimaradni nem lehet, mert az a szövetségben betöltött szerepünkre is hatással lenne, de hogyan lehet kikerülni a NATO területén kívüli jelenlétet, azon a magyar diplomácia dolgozik, hiszen a politika a lehetőségek művészete – magyarázta a miniszterelnök.

(Ne felejtsük el, kampány van.)

Orbán szerint az utókor úgy fogja látni, hogy ezen az EP-választáson dőlt el a háború és béke kérdése, de ugyanilyen jelentősége van az őszi amerikai elnökválasztásnak is.

A közmédia riportere dolgához híven alákérdezett Orbánnak, hogy mégis kinek állhat érdekében a háború, így lehetősége nyílt a kormányfőnek arra, hogy gazdasági spekulánsokról beszéljen, de nyilván hamar előkerült Soros György neve és a magyar baloldal is, amelyről a miniszterelnök azt mondta "megvették kilóra" a nyugatiak – ahogy az a propagandaplakátokon is látható.

Nem csak felháborító, hanem egyenesen vérlázító Orbán számára, hogy az unió szankciókkal sújtja Magyarországot amiatt, mert a déli határzár szembemegy az uniós törvényekkel – bár ezt ő maga nem épp így értelmezte. Hanem jött a narratíva, hogy valaki más akarja megmondani Magyarországnak, kit engedjen be a határain, miközben a magyar katonák védik az uniót a migrációtól, "még hátba is lövik Brüsszelből".

A miniszterelnök ebben az újabb interjúban megint egy szóval sem említette az alig több mint két hét múlva esedékes önkormányzati választásokat, kizárólag a háború és béke kérdéseként próbálta beállítani az EU-s és az önkormányzati szavazást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk