Orbán Viktor jobban keres, mint az uniós kormányfők többsége

  • narancs.hu
  • 2023. január 6.

Belpol

Miközben a magyar átlagbér sereghajtónak számít az uniós országok rangsorában.

A magyar miniszterelnöknek „nincs oka panaszra”, hiszen tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetése meghaladja az Európai Unió kormányfőinek 2022-es bruttó éves átlagfizetését – derül ki az Euronews összeállításából.

A portál kormányzati forrásokból és sajtóértesülésekből származó adatok alapján hasonlította össze az uniós miniszterelnöki bruttó fizetéseket. A cikkben azt is megjegyzik, az idei ranglista előreláthatóan módosulni fog azok után, hogy Orbán Viktort márciustól tekintélyes béremelés illeti meg.

Az összeállításból kiderül, az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése tavaly, 2022-ben 52,7 millió forint volt.

Orbán Viktor tehát még tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével többet keresett az uniós átlagnál.

Orbán fizetése egy picit nagyobb volt a finn Sanna Marin éves bruttó bérénél, azonban kevesebbet keresett a holland, francia, svéd, luxemburgi, ír, belga és dán kormányfőnél. Az Európai Unió legjobban fizetett kabinetvezetője az osztrák kancellár átszámítva évi több mint 112, illetve a német kancellár 362 278 eurós, csaknem 145 millió forintos bruttó fizetésével.

A lista végén a horvát kormányfő szerepel, az ő pozíciója azonban csalóka, mivel Andrej Plenković fizetését nettóban mutatták ki. Ennél meglepőbb azonban a Magyarországnál négyszer népesebb Lengyelország miniszterelnökének szerény helyezése a fizetési rangsorban. Mateusz Morawieckinek háromszor kisebb bérrel kell beérnie, mint Orbán Viktornak.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar átlagkeresetek és Orbán éves fizetése az uniós rangsorban jelentősen eltér egymástól. A különbség pedig csak még nagyobb lesz, miután Orbán Viktor márciustól automatikusan fizetésemelésben részesül.

Az Eurostat nemrég közzétett adatai alapján az uniós országokban tavaly előtt, 2021-ben a bruttó éves átlagbér 33 511 euró volt. Ez 400 forintos árfolyamon számolva évi bruttó 13,4 millió forintnak, havi több mint 1,1 millió forintnak felel meg. A magyar bruttó éves átlagbér tavaly ennek az összegnek még a felét sem tette ki: 12 618 euró, valamivel több mint 5 millió forint volt. A magyar átlagbér csak a bolgárnál jobb valamelyest, ahol 2021-ben a bruttó átlagkereset épp csak meghaladta a tízezer eurót.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.