Orbán Viktor jobban keres, mint az uniós kormányfők többsége

  • narancs.hu
  • 2023. január 6.

Belpol

Miközben a magyar átlagbér sereghajtónak számít az uniós országok rangsorában.

A magyar miniszterelnöknek „nincs oka panaszra”, hiszen tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetése meghaladja az Európai Unió kormányfőinek 2022-es bruttó éves átlagfizetését – derül ki az Euronews összeállításából.

A portál kormányzati forrásokból és sajtóértesülésekből származó adatok alapján hasonlította össze az uniós miniszterelnöki bruttó fizetéseket. A cikkben azt is megjegyzik, az idei ranglista előreláthatóan módosulni fog azok után, hogy Orbán Viktort márciustól tekintélyes béremelés illeti meg.

Az összeállításból kiderül, az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése tavaly, 2022-ben 52,7 millió forint volt.

Orbán Viktor tehát még tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével többet keresett az uniós átlagnál.

Orbán fizetése egy picit nagyobb volt a finn Sanna Marin éves bruttó bérénél, azonban kevesebbet keresett a holland, francia, svéd, luxemburgi, ír, belga és dán kormányfőnél. Az Európai Unió legjobban fizetett kabinetvezetője az osztrák kancellár átszámítva évi több mint 112, illetve a német kancellár 362 278 eurós, csaknem 145 millió forintos bruttó fizetésével.

A lista végén a horvát kormányfő szerepel, az ő pozíciója azonban csalóka, mivel Andrej Plenković fizetését nettóban mutatták ki. Ennél meglepőbb azonban a Magyarországnál négyszer népesebb Lengyelország miniszterelnökének szerény helyezése a fizetési rangsorban. Mateusz Morawieckinek háromszor kisebb bérrel kell beérnie, mint Orbán Viktornak.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar átlagkeresetek és Orbán éves fizetése az uniós rangsorban jelentősen eltér egymástól. A különbség pedig csak még nagyobb lesz, miután Orbán Viktor márciustól automatikusan fizetésemelésben részesül.

Az Eurostat nemrég közzétett adatai alapján az uniós országokban tavaly előtt, 2021-ben a bruttó éves átlagbér 33 511 euró volt. Ez 400 forintos árfolyamon számolva évi bruttó 13,4 millió forintnak, havi több mint 1,1 millió forintnak felel meg. A magyar bruttó éves átlagbér tavaly ennek az összegnek még a felét sem tette ki: 12 618 euró, valamivel több mint 5 millió forint volt. A magyar átlagbér csak a bolgárnál jobb valamelyest, ahol 2021-ben a bruttó átlagkereset épp csak meghaladta a tízezer eurót.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk