Orbán Viktor szeretné csökkenteni Magyarország szerepét az európai migrációs politikában

  • narancs.hu
  • 2019. március 23.

Belpol

A miniszterelnök úgy látja, most a legrosszabb Magyarország megítélése Nyugaton – erről beszélt a budapesti migrációs konferencián.

A sajtó, a civilek, agytrösztök miatt Magyarország európai megítélése taláán most a legrosszabb Nyugaton – mondta Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium szervezésében megtartott MCC migrációs csúcson.

Illusztris fellépőkkel még pénteken vette kezdetét az elsősorban tehetséggondozással foglalkozó intézmény konferenciája, amelynek mottója: Korunk legnagyobb kihívása?

Szombaton Orbán Viktor is felszólalt, aki úgy látja, ha nincs még egy nagy európai ország, amely azt gondolja a migrációról,  mint amit ő, "akkor meg fogunk bukni" – derül ki a hvg.hu tudósításából.

Az MCC migrációs konferenciáján több volt vezető is felszólalt, Nicolas Sarkozy volt francia elnök, Vaclav Klaus volt cseh elnök vagy Alexander Downer volt ausztrál külügyminiszter is.

Orbán Viktor a konferencián kijelentette, szeretné csökkenteni Magyarország szerepét az európai migrációs politikában. "Vezető szerepet játszunk a migrációs európai vitában", és ezt nem indokolja semmi. A miniszterelnök szerint ezt a szerepet nem mi választottuk, ez így alakult: határország vagyunk kelet és dél felé. Eszmefuttatása szerint akkor kerülünk ilyen szerepbe, ha veszély fenyegeti "hazánkat, Európát", dél vagy kelet felől. Ez volt 1956-ban, és most is.

Orbán elmondása szerint 2015-ben 400 ezer katonai szervezettségű ember bemasírozott az országba, és ezt még egyszer nem akarjuk átélni. A Jóisten 2010-ben és 2014-ben is megengedte a Fidesznek, hogy kétharmados győzelmet arasson, így tudtak szembefordulni az európai mainstrammel, és más válaszokat adni.

Orbán szerint Magyarországnak még sosem volt ilyen rossz a megítélése Nyugaton, mint ma, a soft power miatt – írja a hvg.hu.

Beszédében azt hangsúlyozta, hogy a nyugati országokban megjelentek a muszlim kisebbségek évtizedekkel ezelőtt, és sokkal erőseben növekednek, mint a helyi őslakosság.

"Erkölcsi fölényben érezzük magunkat ebben a kérdésben" – így vallott színt Orbán, mert szerinte a Nyugat ránk akarja erőltetni a saját meggyőződését, mi pedig nem akarjuk a miénket rájuk erőltetni.

Van-e jogunk olyannak maradni, amilyenek vagyunk egy európai politikai integrációban, ez ma a nagy kérdés – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Figyelmébe ajánljuk