Demeter Márta sem tudhatja meg, miért akadt fenn a nemzetbiztonsági átvilágításon

  • narancs.hu
  • 2019. március 23.

Belpol

Az LMP-s politikus hiába kérte, nem kapta meg az őt nemzetbiztonsági kockázatként leíró szakvéleményt.

Politikai leszámolási kísérletként értelmezi Demeter Márta, az LMP társelnöke, hogy február elején kizárták az országgyűlés honvédelmi bizottságából – nyilatkozott 168 Órának.

A képviselő bizottsági tagságát azután szüntették meg, hogy kérdést tett fel a honvédelmi és a belügyminiszternek egy katonai repülőgépen utazó Orbán Flóra nevű utasról. Utóbb kiderült, nem a miniszterelnök lányáról van szó.

Ám még maga Demeter sem ismerhette meg a szakvéleményt, ami alapján nemzetbiztonsági kockázatként értékelték személyét.

„… csupán Kövér Lászlótól kaptam egy levelet, amely szerint veszélyt jelentek a NER számára. (…) A levél ugyanazokat a kormányzati kommunikációs elemeket ismétli el, amiket mindenki ismer.”

Az LMP-s politikus jogi úton próbálja megismerni a szakvéleményt, ha kell, pereskedik is a dokumentumért.

A 168 Óra rámutat arra az abszurditására is, hogy miközben a nemzetbiztonsági kockázatként értékelt Demeter Mártát kitették a honvédelmi bizottságból, megválasztották a törvényalkotási bizottság tagjának, sőt annak alelnöke lett.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?