Orbán Viktor szerint egyedül csatázott Brüsszelben, de győzött a józan ész

  • narancs.hu
  • 2022. június 10.

Belpol

Soros Györgyöt háborús uszítónak nevezte a miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában. És meg akarja hosszabbítani az árstoppot.

„Van mentségem, kormányt kellett alakítani, és az egy olyan munka, ami megterheli az embert” – kezdte öt hetes kihagyás után a Kossuth Rádión hallható interjúját Orbán Viktor miniszterelnök.

Mint mondta, nemcsak az idei év lesz bizonytalan, de az lesz a 2023-as év is, szerinte ugyanis a világot tovább fogja gyötörni a háború és annak gazdasági következményei. Hozzátette: az inflációt nyögi egész Európa, ez egy háborús infláció, és részben a háború hajtja fel az energiaárakat, részben pedig a nyugati szankciók indítanak el újabb áremelkedést.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy nehéz csata volt Brüsszelben az olajembargó kapcsán, de „nekünk a rezsi nagy gond, azt kezelni kell, a rezsivédelem ma már a családvédelem szinonimája Magyarországon”.

Ma vagy holnap kiad a kormány egy rendeletet a rezsicsökkentés részletszabályairól, amelynek értelmében a kisvállalkozások benne maradnak a rezsivédelemben. Százezer kisvállalkozó mentesül így a magasabb rezsitől

– tette hozzá Orbán.

Szerinte egyedül ő csatázott Brüsszelben, de a józan ész győzött, és nem kellett erőből menni. Azt kéri a magyar kormány az uniótól, hogy fogadják el, rendkívüli helyzet van, ami rendkívüli megoldásokat kíván – mondta arra reagálva, hogy az EU biztosa felszólította Magyarországot a benzinár-megkülönböztetés felfüggesztésére.

Beszélt az inflációról is, ami 15-16 százalékon lenne, ha a kormány nem vezette volna be az élelmiszerárstopot, a benzinárstopot és a rezsicsökkentést. Szerinte a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke.

„A békét kellene finanszíroznunk, nem a háborút. Ha folytatják a szankciós politikát, tönkreteszik az egész európai gazdaságot. Szerintem másként kell gondolkodnunk az orosz–ukrán háborúról”

– mondta.

A miniszterelnök Soros Györgyöt is szóba hozta, aki szerinte háborús uszító, jól keres a háborún, és szeretné azt meghosszabbítani. „Ukrajnának joga van megvédenie saját magát” – fogalmazott a miniszterelnök. Ha úgy dönt egy kormány, hogy harcol, nem lehet elvitatni, még ha "nem is jók az esélyeik a fogadóirodák szerint".

A kérdés Orbán szerint az, hogy Európa hogyan reagál, és milyen javaslatokat tesz a megoldásra. A baj az, hogy a béke hangján a magyarokon kívül szinte senki nem beszél Európában. „A béke hangján kellene beszélni” – tette hozzá.

A gázcsatában más érvelést szeretne Orbán használni, de abban bízik, hogy ott is a józan ész fog győzni.

Aztán hozta a kötelezőt: a háború árát nem fizethetik meg a magyar családok, ezért kell a vállalatoknak pluszterhet vállalniuk. Azzal biztatja őket, hogy pár év múlva sokkal erősebb lesz a magyar gazdaság.

„Néhány kis stiklit leszámítva nem fogják áthárítani az emberekre” – mondta az extraprofitról. Szerinte ki fogják bírni az emberek és a cégek, és túllendülnek a nehézségeken. Köszönetet mondott a bankoknak és a cégeknek, hogy befizetik az extraadót.

A miniszterelnök szeretné meghosszabbítani a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot, de erről később döntenek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk