Utasaira hárítja az extraprofitadót a Ryanair

  • narancs.hu
  • 2022. június 9.

Belpol

Akik már jegyet foglaltak, azoknak is fizetniük kell még 3900, illetve Európán kívüli úticél esetén 9750 forintot, de le is mondhatják a foglalást.

A Ryanair légitársaság levelet írt csütörtökön azoknak az utasainak, akik júliusra vagy későbbra foglaltak jegyet Budapestről, és tájékoztatta őket, hogy Európán belüli úticél esetén még 3900 forintot, ha Európán kívülre utaznának, 9750 forintot kell fizetniük – írja a 444.

Utasonként ennyi a magyar kormány által nemrég bevezetett extraprofitadó.

Aki ezt nem tudja elfogadni, július 16-ig lemondhatja a foglalást, és akkor a teljes, korábban kifizetett összeg visszajár. Akik nem mondják le a foglalást, azoknak a bankszámlájáról automatikusan levonják ezt a plusz összeget.

Az ír légitársaság szerdán arról adott ki közleményt, hogy ez az adó „több mint ostobaság” a járvány, az ukrajnai háború és az olajárak közepette, és visszafordíthatatlan károkat okoz az idegenforgalomnak. 

A 444 emlékeztet, hogy korábban a Wizz Air is úgy látta, ebben a helyzetben nem lehet extraprofitról beszélni. 

Az extraprofitadó bevezetését május végén jelentette be a kormány, azzal, hogy a légitársaságoktól 30 milliárd forint bevételt várnak. Gulyás Gergely miniszter azt nyilatkozta, ha látják, hogy a profitadót az érintettek átterhelik a fogyasztókra, akkor az ellen fel fognak lépni, és „az így keletkező esetleges extra hasznokat a kormánynak van jogi eszköze elvonni, tehát ezt nem javasolnánk senkinek”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk