A nap képzavara: Orbán Viktor szerint Magyarország Egyiptom politikai értelmű szomszédja, de legalábbis közel van

  • narancs.hu
  • 2017. július 3.

Belpol

Legyen békesség és üzlet a piramisok tövében!

Magyarország elsőrendű érdekének nevezte Egyiptom biztonsági, katonai és gazdasági stabilitását Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban, miután tárgyalt a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Abdel-Fattáh esz-Szíszivel, az észak-afrikai ország elnökével.

A kormányfő – az egyiptomi államfő társaságában megtartott – sajttájon elmondta: Egyiptom nemcsak egy közeli ország, hanem „politikai értelemben a szomszédunk”, annak a térségnek a meghatározó állama ugyanis, amely „hatást gyakorol a mi életünkre”. A Földközi-tenger túlsó oldala „az európai történelem része”, ami ott történik, annak előbb-utóbb itt is érződik a hatása, sőt mára már a technológia fejlődése miatt azt mondhatni: „ami ott történik a hét elején, az a hét végén már hatást gyakorol Európa közbiztonságára, az európai élet minőségére és Európa stabilitására” – taglalta a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor kijelentette: Egyiptom terrorizmus elleni harcának sikere egyben az európai nyugalom és béke előfeltétele is. „Úgy tekintünk Egyiptomra, mint amely a stabilitás iránti elkötelezettségével Magyarországot is és Európát is védi, ezért a szellemi természetű barátságon túl nekünk érdekünk is az önök sikere” – mondta Orbán Abdel-Fattáh esz-Szíszinek.

false

 

Fotó: MTI

Emellett a magyar kormányfő gratulált Egyiptomnak ahhoz is, hogy sikerül konszolidálnia gazdaságát, és nemzeti egységre törekvő politikát folytat. A magyar–egyiptomi kapcsolatokat úgy jellemezte: a politika világában a szorosabb együttműködés folyamata már előrehaladt, és számos gazdasági kérdésben is sikerült „ablakot nyitni”. Orbán arra számít, hogy hamarosan a magyar–egyiptomi gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok nagyságrendileg nőhetnek.

A miniszterelnök továbbá köszönetet mondott Abdel-Fattáh esz-Szíszinek azért, hogy a közel-keleti keresztények védelmének ügyében elkötelezett és példamutató politikát folytat.

Az egyiptomi elnök és Orbán társaságához kedden a másik három visegrádi állam – Lengyelország, Csehország és Szlovákia – miniszterelnöke is csatlakozik, hogy beindítsák a közép-európai–egyiptomi gazdasági együttműködés motorját. Magyarországnak meggyőződése, hogy Európának közre kell működnie az egyiptomi gazdaság stabilitásában, Magyarország és a V4-ek pedig erejükhöz mérten készen is állnak e szerep vállalására – mondta Orbán Viktor.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi úgy nyilatkozott, hogy az egyiptomi nép meg van győződve a stabilitás szükségességéről, és kész megfizetni ennek az árát. Ennek érdekében az egyiptomi nép a terrorizmus elleni harcot és a jelentős gazdasági intézkedéseket is kész vállalni.
Az egyiptomi elnök kifejtette: nem Egyiptom vezetése harcol a terrorizmus ellen, hanem a nép, amely elutasítja a szélsőséges szervezetek eszméit, hiszen azok ellentmondanak mindannak, amiben a nép hisz.
Abdel-Fattáh esz-Szíszi hangsúlyozta, hogy nem kell külön köszönetet mondani az országban élő keresztények védelméért, hiszen Egyiptomban nem tesznek különbséget vallási alapon az emberek között, és minden embernek joga van a biztonsághoz és a védelemhez. 
Az egyiptomi államfő kiemelte, hogy a magyar–egyiptomi politikai kapcsolatok mindig erősek voltak, és ez jó alap a gazdasági együttműködéshez.

Figyelmébe ajánljuk