Orbán Viktor szerint fontos tanulság: megéri radikálisnak lenni

Belpol

Szerinte a bennünket körülvevő világnak nem érdeke, hogy Magyarország szuverén ország maradjon.

Egy nappal a szuverenitásvédelmi törvénycsomag benyújtása előtt Orbán Viktor hétfőn beszédet mondott a Várkert Bazárban a Századvég "szuverenitás konferenciáján" – ahová a független sajtót természetesen nem hívták meg.

Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök a Századvég alapításáról azt mondta, "azt akartuk, hogy a kommunisták bukjanak meg, a szovjetek húzzanak el, és azt gondoltuk, hogy második lépésnek" a Bibó István Szakkollégium után éppen jó lesz egy folyóirat. Így jött létre a Századvég folyóirat, abból a gondolatból kiindulva, hogy

a szabad élet a szabad beszéddel, a szabad beszéd pedig a szabad írással kezdődik".

"Ha leírtuk, akkor majd terjed", és a szabadság újabb szabadságot és újabb szabad embereket szül – ez volt a Századvég megalakulásának filozófiája – fejtette ki Orbán. Szerinte megkülönböztette őket az akkortájt szerveződő többi ellenzéki mozgolódástól, hogy "mi voltunk a legtapasztalatlanabbak", valamint "mi voltunk a legradikálisabbak".

Orbán szerint a Századvég megalapításának története a szív és a hazaszeretet története volt, "és szeretném, ha az is maradna". Hozzátette, egy ilyen folyóiratot alapítani maga volt a radikalizmus, a Századvég elindítása annak a radikális bejelentése volt, hogy van itt egy nemzedék, amelyik szerint nemcsak változások kellenek, hanem "egyenesen lesznek is, radikális változások lesznek". Kiemelte, akkor még Soros Györggyel "egy malomban" őröltek, mert ő sem akarta, hogy a kommunisták uralják Magyarországot, ezért segítette az antikommunista kezdeményezéseket.

"Az, hogy a kommunisták és a szovjetek helyett ő akarja uralni Közép-Európát, az még nem volt világos ebben az időszakban, akkor ezt még nem tudhattuk. Ma már előrébb vagyunk, ma már nem titkolja a terveit, ismerjük a Soros-tervet is, bedöntötte az angol fontot, migránsokkal árasztja el Európát, nyíltan vallja, hogy meg kell szüntetni a nemzeti határokat, vagyis meg kell fosztani az európai országokat a szuverenitásuktól" – fogalmazott Orbán Viktor.

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kiemelte, 1993-ban mindenki számára világos volt, hogy "Fidesz az van, és lesz is", de egy intellektuálisan is komoly kihívás érte őket, amikor visszajöttek a kommunisták. "Az egész történetben az volt az igazi csavar, hogy a szabadságpárti liberálisok nyitották ki azt az ajtót", amelyen keresztül bejöttek – mondta.

A kormányfő hangsúlyozta, ez senkit se döbbent itt meg, mert Nyugat-Európában már az a természetes, hogy "a liberálisok az új kommunisták", azonban '93-94-ben nagy megdöbbenést keltett, "morális megrázkódtatást okozott", megrengette az egész magyar politikai rendszert, mert "akkor még a jóérzésű emberek legalábbis furcsállták az ilyesmit".

Emlékeztetett, ezért "meg kellett erősödnünk", kellett egy intellektuális műhely, és így jött létre a Századvég tudásközpontja 30 évvel ezelőtt.

Orbán kifejtette, hogy

van egy, valóságos súlyát meghaladó befolyása Magyarországnak a nemzetközi politikában, és ennek az az oka, hogy ma az európai emberek Magyarországon keresztül tudják elmondani a véleményüket, és nem pedig a saját nyilvánosságrendszerükön keresztül.

Kijelentette, ideje, hogy nyugaton is megtanulják, hogy

"hazugságban nem lehet élni, mert az ember belebetegszik, és utána belepusztul".

"Itt az idő, hogy Európában is változások történjenek,

és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket."

A miniszterelnök értékelése szerint a múlt század a nemzeti szuverenitás elvesztéséről, a századvég a visszaszerzéséről, a mostani évtized pedig a szuverenitás megtartásáról szól. Hozzátette, a Magyarország szuverenitásáért folytatott küzdelemben továbbra is számítanak a Századvég segítségére, különösen a fiatalokéra. Mi megszereztük a szuverenitást, most a fiatalokon a sor, hogy meg is tartsák ezt.

Szerinte 

a bennünket körülvevő világnak nem érdeke, hogy Magyarország szuverén ország maradjon,

a bennünket körülvevő világ magyarországi embereinek sem érdeke, hiába magyarok, nem érdekük, hogy Magyarország szuverén maradjon, jobban járnak, ha elveszítjük részlegesen vagy teljesen a szuverenitásunkat". Mindig lesznek olyan erők, amelyek folyamatosan ostromolni fogják a szuverenitás védvonalait – tette hozzá.

Hangsúlyozta, Magyarország addig nem lesz szuverén, amíg "liberális hegemónia uralja a közgondolkodást". Ez nem azt jelenti, hogy fel kell számolnunk azt, ami az ellenfélé, éppen ellenkezőleg, "mi azt akarjuk, hogy Magyarországon pluralizmus legyen" – mondta Orbán Viktor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Magyar Péter: "Ki kell húznunk az országot az Orbán-klán karmai közül"

  • narancs.hu

Szeptembertől "kormányinfókat" fog tartani a Tisza Párt  és létrehoznak egy Lúdas Matyi Alapot, hogy magánszemélyek, vállalkozók támogatásukkal beállhassanak egy-egy jó ügy mögé. Júliusban elindul az Immunitás Program, és felállítanak egy digitális gyóntatószéket. A szombati budapesti rendezvényen Karácsony Gergelynek is üzent a párt alelnöke.