Végleg leállt a Nitrogénművek, Bige László műtrágyás cége

  • narancs.hu
  • 2023. november 14.

Belpol

93 év után fejezi be tevékenységét az üzleti környezet drasztikus romlása miatt.

A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem 1 hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét"

– nyilatkozta a műtrágyagyár tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója, Bige László az Agrárszektornak. A műtrágyagyár a nyilvánosan elérhető adatok szerint egyébként november 6. óta áll, és csak 1 hónapra szüntették be a termelést. Bige most ezt írta most felül a nyilatkozatával.

A Nitrogénművek vezetője szerint

a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, ráadásul az eladása után is kivetett adó ellehetetleníti a gyártást, olyan szinten lesz tőle veszteséges a termelés, hogy azt áremelésekkel már nem tudnák a vevőkre áthárítani.

Az említett adóról egy júliusi kormányrendeletben döntöttek. Eszerint a térítésmentesen kiosztott szén-dioxid kvótákra 40 százalékos különadót vetettek ki, emellett 10 százalékos tranzakciós díjat is bevezettek a kvótaértékesítésekre. Október elején ezt egy újabb rendeletben úgy módosították, hogy a különadó 36 százalékosra csökkent, a tranzakciós illeték viszont 15 százalékosra nőtt. Mivel a műtrágyagyártás nagyon magas széndioxid-kibocsátással jár, a fenti intézkedések komolyan érintették a Nitrogénműveket – Bige szerint egyenesen végzeteset.

A vállalatvezető előbb július végén, majd szeptember 7-én írt levelet Lantos Csaba energiaügyi -, és Nagy István agrárminiszternek, utóbbit most az Agrárszektorhoz is eljuttatta. Ebben azt írta, hogy az új rendelet miatt cége költségnövekedése a műtrágya tonnájára vetítve meghaladja a 21 ezer forintot. Bige álláspontja szerint ez kigazdálkodhatatlan, hiszen így a műtrágya eladhatatlanná válik. Bige szerint

a kormány új adói diszkriminatívak is cégével szemben, mert a bevezetett adó mértéke meghaladhatja árbevételük 10 százalékát, míg az adóval érintett más vállalatoknál ez a mérték konszolidált árbevétel szinten 1 százalék alatt marad.

A Nitrogénművek vezetője szeptember eleji levelében kilátásba helyezte azt is, hogy a gyár szeptember 30-án leáll – ez végül később történt meg, mert egy ideig még vártak, hátha mégis kedvezően alakulnak a körülmények, nem így lett. A csoportos létszámleépítés bejelentése a levél szerint 2023. október 1. volt, ez a Nitrogénműveknél közvetlenül 465 főt érintett, a hozzátartozó cégeknél, cégcsoport szinten pedig még nagyságrendileg 500 alkalmazottól kellett azonnal megválni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk