Orbán Viktor beleállt a kultúrkampfba, és kilátásba helyezte, hogy szeptembertől nagy változások jöhetnek, de mindenkit megnyugtatott: a kereszténydemokrácia nem liberális

  • narancs.hu
  • 2018. július 28.

Belpol

A szokásos gombot nyomta be magán Orbán: bírálta az EU-t, menekültekkel riogatott, a keresztény értékrendről papolt. Meg persze deklarálta, hogy nagy terveket sző, 2030-ig tervez, de most először az EP-választásra koncentrál, mert keresztbe akar tenni a Soros-tervnek.

Németh Zsolt fideszes képviselő, a szabadegyetem alapítója és egyik szervezője vezette fel szokás szerint Orbán Viktor tusványosi beszédét.

„Tusványos a szenvedélyünk!” – kezdte az idei jelmondattal Németh Zsolt. Németh szerint ez a szenvedély a magyar nemzet összetartozásának ügye, a magyar kultúra megőrzésének ügye.

Hogyan állunk? Mire készüljünk? Hogy áll a magyar nemzet, Európa? Németh Zsolt ezekkel a kérdésekkel konferálta fel Orbán beszédét a 29. Bálványosi Szabadegyetemen.

Medvék és menekültek

Ám előtte még Tőkés László püspök, a Fidesz listáján bejutott EP-képviselő szólalt fel.

Tőkés reményét fejezte ki, hogy a románok a medvék védelméhez hasonlóan kezelik a magyar kisebbség védelmének ügyét is. A püspök szerint „Románia ma rosszul fest. Törékenyebb, mint valaha”. Szerinte „a beolvasztásunkra, megsemmisítésünkre irányuló pánromán doktrína” továbbra is érvényben van. De Tőkés, megágyazva Orbánnak, többek között kikérte magának azt is, hogy „a beözönlő muszlimokon kívül” nem foglalkozik másokkal az EU, és magyarellenes politikai kurzust visz.

false

 

Fotó: MTI

Az orbáni iránymutatásról

Azt is nehéz elhinni, ami már megtörtént, nem csak azt, ami történni fog, kezdte beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök szabadegyetemi előadásának nevezett kinyilatkoztatásában arról beszélt, hogy mára nemzetegyesítésből nemzetépítés lett, ez irányú törekvéseit pedig áprilisban újra érvényre is juttatta a Fidesz.

Múltidézés címen Orbán emlékeztetett, hogy „16 évet voltunk ellenzékben és 12 évet voltunk kormányon. Ennek a négy évnek a végén azt mondhatjuk, hogy helyreállt az egyensúly”. Ám mivel a Fidesz-kormányt elmondása szerint sportemberek alakítják, ezért nem elégszenek meg a döntetlennel, vagyis folytatják... Orbán ismét arról beszélt, hogy 2030-ig tervez, és addig nem csak Magyarországot virágoztatják fel, hanem a Kárpát-medence egészét, sőt újrapozicionálják az ország és a térség Európán belüli helyzetét.

Helyénvaló kultúrkampf

Orbán Viktor a „magyar modellt”, új alkotmányos rendet emlegetve konkrétan kiállt a választások óta kibontakozott úgynevezett kultúrharc mellett: „Nem véletlen, hogy a közéleti viták pont a kultúra területén robbantak ki.” A miniszterelnök szerint a korszakot kulturális áramlatok adják. Vagyis kulturális korszakba kellene ágyazni a politikai rendszert, tette hozzá Orbán. És kilátásba helyezte: szeptembertől nagy változások jönnek.

A miniszterelnök egekbe dicsérte a magyar gazdaságot, ami nyilván szárnyal, hiszen nőttek a bérek, javultak a demográfiai mutatók, javult a közbiztonság... Orbán közlése szerint van erőnk, van pénzünk, vannak erőforrásaink. „Aki a magyarokkal tart, az jól jár.” Orbán kooperációt ajánlott a szomszédos országoknak, hogy fektessenek be közösen. „Építsük meg közösen a Kárpát-medencét.”

Orbán 5 tézissel érkezett

útmutatásként a jövőre nézve, miszerint

  • mindenkinek joga van megvédeni a keresztény kultúrát és elutasítani a multikulturalizmust,
  • meg kell védeni a családot,
  • mindenkinek joga van megvédeni a kulcságazatokat,
  • ahogy joga van megvédeni a határait és elutasítani a bevándorlókat,
  • és minden országnak joga van ragaszkodni az egy nemzet, egy szavazat elvéhez.
false

 

Fotó: MTI

A külpolitikai szakértő szerepében: Orbán Viktor

Orbán Viktor az oroszokról beszélve bírálta az Európai Uniót, mert az szerinte primitív orosz politikát folytat. Bírálta Ukrajnát, és hangsúlyozta: Magyarországnak, de Európának is fontos, hogy Törökország, Egyiptom és Izrael stabilitást nyújtson a térségnek.

Nem hagyta ki persze Donald Trumpot sem mondandójából, az USA „mérnöki pontosságú tervének” kivitelezéséről dicsérően szólt.

Miközben szokása szerint komolyan bírálta az EU-t, közölte, hogy „Európa vezetői alkalmatlanok, nem tudták megvédeni a bevándorlástól Európát”. De szerinte az Európai Bizottság is csődöt mondott. „Meg vannak számlálva a napjai” – mondta kissé teátrálisan, utalva arra, hogy 300 nap múlva lejár a képviselők mandátuma. Orbán szerint a bizottság megtagadta a gyökereit, amikor nyílt társadalmat kezdett el építeni.

Cenzúrát kiáltott

Demokráciáról, szólásszabadságról papolt a magyar miniszterelnök, mert tapasztalata szerint nyugaton liberalizmus van, demokrácia nincsen. Azzal érvelt, hogy Európában általánossá vált a cenzúra, mert a kellemetlen híreket a vezetők kontrollálják.

Éppen ezért Orbán a továbbiakban az EP-választásra kíván koncentrálni, mert szerinte az nyilván a bevándorlás kérdéséről fog szólni. A miniszterelnök szerint a „Soros-terv elakadhat”, és „Magyarország érdeke, hogy elakadjon”.

Éljen az illiberalizmus!

A kereszténydemokrácia nem liberális – hangsúlyozta Orbán Viktor. Ha úgy tetszik, illiberális. Példálózva hozzátette: a kereszténydemokrácia bevándorlásellenes, multikulti-ellenes és a keresztény családmodell mellett áll ki.

Orbán szerényen azzal zárta beszédét, hogy „Korábban azt gondoltuk, Európa a jövő, most azt gondoljuk, mi vagyunk Európa jövője”.

 

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.