Orbán Zelenszkijről: "Aki színész, az azzal a tudással dolgozik, amit színészként gyűjtött össze"

  • narancs.hu
  • 2022. március 27.

Belpol

A miniszterelnök azt elfelejtette megjegyezni, hogy az ukrán elnök éppúgy jogot végzett, mint ő.

"Az ukrajnai háború miatt a béke és a biztonság kérdése is bekerült a választás tétjei közé" – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán szerint csak a Fidesz tudja garantálni Magyarországon a békét és a magyar emberek biztonságát, majd hozzátette, hogy "egy nemzetközi dimenzióval gazdagabb lett a választási kampány, ugyanakkor izgalmasabb is".

Orbán igen sok időt szentelt az interjúban arra, hogy a háborúról beszéljen, elmondta például, hogy szerinte:

A NATO szó szerint lemásolta a magyar álláspontot.

Ezt arra értette, hogy a szervezet nem küld katonát Ukrajnába és fegyvereket sem szállít oda. "Ugyanakkor nem is tiltja meg azt az egyes tagországok számára. Mivel ebben a kérdésben már különböznek az álláspontok – van, aki szeretne küldeni – , a vita azzal zárult, hogy mindenki tegye, amit jónak lát, de a NATO mindannyiunk nevében nem fog ilyen akcióba" – mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint a ország mindent megtesz, amit megtehet, "de azt nem kérhetik, hogy tegyük tönkre magunkat az ő kedvükért."

Szó esett arról is, hogy Orbán szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalások során nemcsak a magyar kormányfőt szólította meg személyesen, hanem mindenkit megtámadott, akiről úgy gondolta, hogy nem elég elkötelezett az urán ügy mellett.

Orbán azt mondta, az ukrán érdek az, hogy minél több országot bevonjon a háborúba. "Ezért a legfontosabb, hogy világossá tegyük, mi nem akarunk részt venni a háborúban. A mi erkölcsi felelősségünk nem Ukrajnáért áll fenn, hanem a saját népünkért."

A 444.hu tudósítása kiemeli, hogy arra a kérdésre, hogy nem érezte-e úgy, hogy egy megrendezett jelenetben ül, Orbán azt válaszolta, hogy "egyfolytában ezt érzem, az európai politika nagy része megrendezett jelenetekből áll".

Majd hozzátette, hogy:

Én jogász vagyok, abból a tudásból élek, amit a jog világában gyűjtöttem. Aki pedig színész, az azzal a tudással dolgozik, amit színészként gyűjtött össze.

Ezzel Orbán arra utalt, hogy az ukrán elnök először színészként vált ismertté Ukrajnában. Azt azonban elfelejtette megjegyezni, hogy Zelenszkij is jogot végzett, jogi diplomáját 2000-ben szerezte a Kijevi Nemzeti Gazdaságtudományi Egyetemen.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk