Lázár János:"Agressziónak tartom, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát"

  • narancs.hu
  • 2022. március 27.

Belpol

Szerinte minden fideszes politikus együttérez az ukránokkal, de a kormánynak meg van kötve a keze.

"Ez nehéz kérdés, mert amit látunk, hallunk, tapasztalunk, az nagyon megrendítő, de egy magyar politikusnak a magyar érdeket kell néznie" – mondta Lázár János arra a kérdésre, hogy mit gondol arról a morális dilemmáról, ami az orosz gáz versus ukrajnai háború kérdéskörben merül fel. 

Lázárt a hvg.hu kapta el egy rövid videóinterjúra a szombati földeáki fóruma után. A lap megkérdezte tőle, hogy Putyint agresszornak tartja-e, mire Lázár azt felelte, hogy "amit mostanában csinál, az nem túl biztató."

Azt agressziónak tartom, hogy lerohanták Ukrajnát, mert azt gondolom, hogy számos olyan kérdés van, amit tárgyalásos úton meg lehetett volna oldani.

Majd hozzátette, nagyon súlyos probléma, hogy az orosz hadsereg megtámadott egy olyan országot, amelyik független akar lenni. És örül, hogy az Európai Unió most minden olyan ország mellett kiáll, amelyik független akar lenni, amelyik maga akarja eldönteni, hogyan akar élni, mert ha ez a függetlenség és döntési jog az EU szerint jár Ukrajnának, akkor jár Magyarországnak és Lengyelországnak is.

Lázár János szerint a magyar kormány kommunikációjának a lényege nem más, mint az ország semlegességének fontossága, az, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Arra a felvetésre, hogy Lázár keményebben fogalmaz, mint a kormány tagjai, azt mondja:

Én nem vagyok a kormányban, nem nekem kell a gázszerződéseket menedzselni, hanem Szijjártó miniszter úrnak.

Majd megjegyzi, biztos benne, hogy minden fideszes politikus együttérez az ukránokkal, de a kormánynak meg van kötve a keze, hiszen az ország energiaellátása minden nap és minden órában az oroszoktól függ.

A politikus szerint az oroszoktól való energiafüggőség erős, de az Európa közös sara, hogy a függőség megoldása érdekében nem tett semmit az elmúlt években. Lázár azt mondja, a magyar kormány legalább eldöntötte, hogy megépíti Paks 2-t, az olaj és a gáz esetében viszont "alapvetően az árkérdés szabott határt a mozgásterünknek", mert "délről drágábban tudnánk gázt hozni az országba, mint Oroszországból".

Lázárt arról a Zelenszkij beszédről is kérdezte a lap, amikor az ukrán elnök Orbán Viktort felszólította, hogy döntse el, kivel van és segítsen Ukrajnának aktívabban. Lázár szerint ez túlzás volt, hiszen "nem ez a megoldás két szomszédos ország között, hanem a normális párbeszéd".

Zelenszkij nyugodt lehet, mert Magyarország minden uniós és NATO-szankciót támogatott.

Lázár arról is beszélt, hogy továbbra sincsenek országos politikai ambíciói, örül, ha megnyeri a választás, de akkor is csak a helyi problémákkal akar foglalkozni. Azt mondja, volt ő már minden. Arra a kérdésre, hogy miniszterelnök még nem, csak nevet és hozzáteszi: "Majdnem."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk