Orbánhoz fordult, tárgyalást sürget a két pedagógusszakszervezet

  • narancs.hu
  • 2022. október 7.

Belpol

A nyílt levélben olyan kormánybiztos kinevezését kérik, akivel szót lehet érteni.

Maruzsa Zolán államtitkár azért nem tárgyal a pedagógusszakszervezetekkel, mert várja az Európai Bizottság döntését, amely majd lehetővé teszi a béremelést, de a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nincs mire várni. A költségvetésből is el lehetne kezdeni az érdemi béremelések kifizetését – érvel a két érdekvédelmi szervezet nyílt levele, amelynek Orbán Viktor miniszterelnök a címzettje.

A 24.hu által idézett levélben a PSZ és a PDSZ kéri, hogy a jövő héten üljön le velük tárgyalni a kormány.  Szerintük nem korrekt az a kormányzati kommunikáció, és el kellene felejteni, miszerint a baloldal és Brüsszel akadályozza, hogy megemeljék az oktatásban dolgozók fizetését. 

A szakszervezetek meggyőződése, hogy a társadalom már megértette: ami zajlik, nem sima bérharc, az oktatás súlyos problémáira hívja fel a figyelmet. Olyan ügyekben sem hozott évek óta érdemi döntést a kormány, amelyeknek nincs hatásuk a költségvetésre. 

A PSZ és a PDSZ nyomatékosan kéri a kormányfőt, hogy nevezzen ki egy kormánybiztost, aki ért az oktatás minden területéhez, személye nem köthető az elmúlt évek kudarcaihoz, és akivel szakmai párbeszédet lehet kezdeni az oktatás általakításáról, modernizációjáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkateher csökkentéséről, az alaptanterv felülvizsgálatáról. Azt is kérik, hogy ha sikerül megállapodni a kormánybiztossal, a megállapodás megvalósítását támogassa a kormány.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.