Őrizetbe vették az óbudai polgármestert

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. augusztus 14.

Belpol

Kiss Lászlónál házkutatást is tartottak. Gyurcsány Ferenc szerint ez „politikai provokáció és aljasság”.

„Vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények”: a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye alapján ezen a címen indult összehangolt hatósági akció szerdán. Az MTI tudósítása szerint az óbudai korrupciós ügy miatt a főügyészség felkérésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség is dolgozik több helyszínen, részletes tájékoztatást csütörtökön adnak. 

Az ügyészség gyanúja szerint egy férfi, aki két, reklámtevékenységgel foglalkozó céget vezet, több mint százmillió forintot fizetett az egyik alpolgármesternek azért, hogy az a hivatali befolyását latba vetve segítsen neki. Reklámhordozók fönnmaradásáról, további használatáról, engedélyek és hozzájárulások megszerzéséről volt szó.   

Ez ugyanaz a történet, amelynek egyik szereplőjét, Czeglédy Gergő óbudai alpolgármestert idén júniusban letartóztatták. Czeglédyt  2018-ban Hadházy Ákos országgyűlési képviselő azzal gyanúsította, hogy pénzt juttatott fideszes körökben mozgó ismerősének, Várnai Tamásnak. A hvg.hu emlékeztet, hogy Hadházy konkrét ügyben az EU csalás elleni hivatalánál is bejelentést tett.

Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának kommunikációs osztálya a szerdán reggel kezdődött vizsgálatról azt közölte, hogy négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, velük mindenben együttműködnek, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadják. Kora reggel Kiss László polgármesternél is házkutatást tartottak. Az önkormányzat szerint ez a nyomozás az önkormányzati választási kampány idején zajlott akció folytatása, és ez a 2022-es országgyűlési kampány idején felszínre került ügyhöz kötődik. 

„Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást” – közölte az önkormányzat, és utalt arra, hogy az ügyészség eljárásáról a kezdetek óta olyan információkat oszt meg a kormánypárti média, amelyekről a nyomozó hatóság nem tájékoztatja az önkormányzatot. 

„A szivárogtatások miatt Kiss László korábban feljelentést tett, hogy derüljön ki, az ügyészségtől származnak-e a propagandasajtóban megjelent állítások. Ebben az ügyben, feljelentőként éppen a múlt héten hallgatta meg a polgármestert a rendőrség” – olvasható a közleményben.

Kiss László őrizetbe vételét a 24.hu-nak nyilatkozva megerősítette a polgármester ügyvédje, Zamecsnik Péter is, aki délután tudja meg, hogy pontosan mivel gyanúsítják védencét.

Az őrizetbe vétel hírét Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy kommentálta a Facebookon, hogy egy kerületi polgármestert hónapok óta tartó nyomozás után őrizetbe venni „nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság”, mivel szerinte más épkézláb magyarázat nincs rá. „Ha el akart volna szökni, akkor már megtette volna, hiszen tudta, hogy zajlik a nyomozás. Ha bizonyítékot akarna eltüntetni, azt is rég megtehette volna. Ha pedig attól tartana a hatóság, hogy összebeszélnek a gyanúsítottak, akkor arra is volt elég idejük. Marad a bűnismétlés lehetősége. Tényleg azt gondolja valaki, hogy egy ilyen helyzetben bárki azzal próbálkozna, hogy mondjuk a hivatal takarítónőjével mosatja fel saját lakásának előszobáját és ezzel közpénzt magáncélra használjon?” – érvelt a DK elnöke, és a NER természetével magyarázza azt, ami történt.

A címlapkép forrása Kiss László Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk