Cser-Palkovics András élesen bírálta, hogy a kormány elvesz Paks költségvetéséből

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 14.

Belpol

Ismét belső kritikusként szólalt meg Székesfehérvár polgármestere.

Mivel a kormány egyetlen rendelettel különleges gazdasági övezetté nyilvánította a kormány a paksi atomerőmű területét, és a megyei önkormányzat hatókörébe helyezte az atomerőmű működését, Paks elveszíti a költségvetésének jelentős részét. Talán nem függetlenül attól, hogy Pakson a Paksi Deák Ferenc Egyesület jelöltje, Heringes Anita nyerte a polgármesterválasztást a fideszes Szabó Péterrel szemben. A leköszönő polgármester nem volt hajlandó kijelenteni, hogy az intézkedés rosszat tesz Paksnak, sőt, kijelentette, hogy egyetért az elvonással.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere azonban nem tud egyetérteni „semmilyen kormányzati intézkedéssel”, ami „szinte egyik napról a másikra, egy költségvetési év közben, előzetes egyeztetés, konzultáció nélkül, egyoldalúan von el forrásokat egy vagy több önkormányzattól”. Az Indexnek a polgármester azt is elmondta, hogy egy hasonló elvonást Székesfehérvár is megérezne.

„Ez egy település működőképességét teheti kockára. Olyan alapvető szolgáltatásokat veszélyeztethet, mint például a bölcsőde, óvoda, szociális intézmények. Ezeket ugyanis ma már elsősorban nem az állami támogatásból, hanem az iparűzési adóból működtetik az önkormányzatok”

– mondta Cser-Palkovics, aki nem mondta ki, hogy épp a polgármesterváltás okozta a paksiak vesztét, csak úgy fogalmazott: „Az intézkedés időzítését is szerencsétlennek tartom, hiszen arra alig pár héttel egy önkormányzati választást követően és a polgárok által egy demokratikus választás keretében bizalmat kapó új testület megalakulása előtt kerül sor.”

Cser-Palkovics azt is aláhúzta, hogy „a lokális közösségnek joga van azon javak egy részét magánál tartani, felhasználásáról az önkormányzatiság alapján helyben dönteni, melyeket maga is termelt meg”, és egy ipari centrum által megtermelt helyi adót nem méltányos elvenni, hiszen „az iparból eredő problémákat – közlekedési, környezetvédelmi – és a kockázatokat, esetleges veszélyeket” a helyiek viselik.

A fideszes polgármester belső kritikájában némi álnaivitást érzünk, hiszen Cser-Palkovics azt szorgalmazza, hogy az önkormányzati feladatellátási és finanszírozási rendszert gondolják újra, hiszen „már régóta megérett az átgondolásra és érdemi, szakmai reformra is”. Azt azonban nem hangoztatja, hogy a Fidesz évek óta az önkormányzatiság leépítésére törekszik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk