Orosz arcok szidják Karácsonyt a Facebookon

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 20.

Belpol

Szervezett akció magyarosított, olykor nemet váltó kamuprofilokkal.

Az orosz közösségi médiából beszerzett arcképekkel álprofilokat hoz létre valamilyen szervezet a Facebookon, és ezekkel budapesti és környékbeli Facebook-csoportokba belépve megosztja a Mandiner, a Magyar Nemzet és a Bors cikkeit, amelyek Karácsony Gergely főpolgármesterről szólnak – olvasható az Átlátszó oldalán, a Political Capital blogjában.

A jelenségre egy kerületi ügyekkel foglalkozó, civilek által működtetett csoport adminisztrátora hívta fel a blog szerzőinek figyelmét.

A Fővárosi Önkormányzatot bíráló írásokat helyi adok-veszek csoportban éppúgy megosztották, mint lokálpatrióta közösségekben.

A Political Capital jó ideje kutatja az „inautentikus online viselkedést”, és az eddig bevált módszerei alapján most 123 olyan, a Fővárosi Önkormányzatot rendszeresen támadó profilt azonosított, amelyekről nyilvánvaló, hogy mesterséges kreálmányok. Ez azonban csak a töredéke lehet az egy füst alatt létrehozott trollhadsereg létszámának.

Kiszűrni úgy lehetett őket, hogy bár magyar név szerepel a személy Facebook-oldalán, az URL-jében idegen név található, például a Novák Ábel néven futó profil eredetileg Iulechka Elfimováé.

A profilokban semmilyen más személyes információ nincs, és 71-nél a profilképet június 5-én és 6-án állították be.  A profil- és borítóképek – ezt képkereséssel lehet megállapítani – orosz közösségiamédia-oldalakról valók. Lehet, hogy ezek egykor létező személyek profiljai voltak, amelyeket feltörtek, elloptak, aztán a dark weben eladtak. Valaki nálunk megvette, átnevezte, magyarosította és bevetette őket.

Központi koordinációt sejtet az a körülmény, hogy ezek az álprofilok nyáron épültek be a nyilvános Facebook-csoportokba, és kommentár nélkül osztották meg szinte ugyanazokat a cikkeket. Ezt a trollmelót a cikk szerint néhány ember el tudja végezni, mozgatva az álprofilokat. Valószínű, hogy a munka a tesztfázisnál tart, az önkormányzati választásokra ez a tevékenység felerősödik.

Ez nem új találmány:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk