Orvosi Kamara: tombol a járvány, telítődnek az intenzív osztályok

  • narancs.hu
  • 2021. november 17.

Belpol

Korlátozó intézkedéseket javasolnak az orvosok.

"Levegőt!" címmel adott ki közleményt a Magyar Orvosi Kamara elnöksége. A friss járványadatokra hivatkozva azt írják, "a számok meredeken emelkednek, a járvány tombol."

"Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe az Sürgősségi osztályok, újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve" - áll a közleményben. 

"Az intenzív osztályok – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – telítődnek. És ez nem meglepetés: láttuk a környező országokban az esetszámok drámai növekedését, de itthon a jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés. Az intenzív osztályok pedig egy ponton túl racionálisan nem bővíthetőek tovább. Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia" - figyelmeztetnek az orvosok.

Bírálják Kásler Miklós legújabb utasítását, amely meghatározza, hány szakorvosra, orvosra és nővérre van szükség intenzív ágyanként. "Ez a szakmai standardok, előírások súlyos felhígítását jelenti, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanást. A legnagyobb baj mégis az, hogy az előző hullámban több helyen ezt az arányt sem tudták tartani, s most is egyre inkább ez a veszély fenyeget."

A MOK azonnali intézkedéseket javasol annak érdekében, hogy ne legyen "nagyon szomorú karácsonya sok családnak." Kérik a szakdolgozók bérének emelését, az ügyeleti díjazás rendezését, illetve a járvány terjedését is lassítanák különböző beavatkozásokkal.

Ezek

  • a kötelező maszkviselés minden zárt közösségi térben,
  • a tömegrendezvények beszüntetése,
  • a védettségi igazolvány megkövetelése a nem létfontosságú szolgáltatásokhoz és
  • a home office ösztönzése.  

A MOK a jelenlegi állapotot úgy jellemzi, hogy "van valami súlyosan disszonáns abban, ha valaki otthonától távolra vezényelve, megkérdőjelezhető körülmények között elhelyezve napi 12-24 órákat megfeszítve dolgozik a betegek ellátásán, miközben mások korlátozásoktól mentesen járnak tömegesen szórakozni, kikapcsolódni - potenciálisan fertőzni és megfertőződni."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk