Merkely Janssent oltatott Szputnyikra, de megmagyarázta

  • narancs.hu
  • 2021. november 17.

Belpol

Saját korábbi ajánlásával ment szembe a rektor.

Két dózis Szputnyik-vakcina után a Janssent kérte és kapta harmadik oltásként Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Erről ő maga számolt be az RTL Klub reggeli műsorában.

Mint a 24.hu írja, ez azért érdekes, mert korábban maga Merkely nyilatkozott arról, hogy akit vektorvakcinával oltottak (ilyen a Szputnyik és a Janssen is), az harmadik oltásként más típusú vakcinát kérjen.

Az augusztusban kiadott központi kormányzati ajánlás szerint sem javasolt Szputnyikra Janssent oltatni.

Ezzel a kombinációval élt ugyanakkor korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A megoldásnak kétségtelen előnye, hogy a Janssenből egyetlen adag kitesz egy teljes oltási sort, így ha ezt kérik harmadik oltásként, a "szputnyikosok" is érvényes oltási igazolást szerezhetnek azokba az országokba, amelyek amúgy nem fogadják el az orosz vakcinát a beutazáshoz.

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint Merkely Béla a nemzetközi gyakorlatnak és ajánlásnak megfelelően, az oltóorvossal egyeztetve vette fel a harmadik oltást. Mint írják, nyár óta már rendelkezésre állnak olyan klinikai eredmények, melyek alapján "adható vektor alapú oltóanyagra azonos adenovírust tartalmazó vektor alapú vakcina."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk