Orvosok beszámolói alapján mutatná be a valós kórházi helyzetet az orvosi kamara

  • narancs.hu
  • 2020. november 5.

Belpol

Új felületet hoz létre a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amelyen a kórházak járvány keltette problémáit mutatják be orvosok beszámolói alapján.

A MOK már ki is küldte az első felhívást, amit hamarosan továbbiak követnek - írja a 444.hu. Dr. Svéd Tamás, az orvosi kamara titkára megerősítette a lap hírét. Mint mondta, meg szeretnék mutatni, mi a valós helyzet a kórházakban, egyrészt valós küzdelmük bemutatásával is megbecsülve az ott dolgozókat, másrészt mert a közvéleménynek és az illetékeseknek is tudniuk kell a problémákról. A MOK titkára szerint "csak akkor várható javulás és változás, ha a döntési szinteken értesülnek a problémákról.”

A kezdeményezéssel kapcsolatban, ami a "realitás projekt" munkacímet viseli, Svéd Tamás úgy nyilatkozott a portálnak,  “ideális esetben alulról jelentik, hogy problémát észlelnek, fentről jön a visszajelzés, hogy megkapták a jelzést, majd egy újabb arról, mit tettek a hiba kijavítása érdekében, végül ismét egy a működés szintjéről, hogy a probléma megfelelően megoldódott-e. Ehelyett jelenleg a folyamat nagyon gyakran az első lépcső után megáll, a kamara például jelzéseket, javaslatokat készít és küld, akár a járványügyi védekezés, akár az új egészségügyi jogviszonyt szabályozó törvény kapcsán, de sokszor arról sem érkezik visszajelzés, hogy sikerült-e megtalálni a megfelelő célszemélyt, aki intézkedni tudn.”

A napokon belül felálló rendszerben az orvosok akár nevük publikus vállalása nélkül is küldhetnek beszámolókat - olvasható a cikkben. A MOK ugyanakkor saját csatornáin keresztül ellenőrzi az információk hitelességét. “Nem szeretnénk lyukra futni, sem a rémületkeltés, sem a bizalom aláásása nem célunk. Abban bízunk, hogy a valóság tényeinek ismerete segíti a túlélést” - nyilatkozta Svéd Tamás, aki szerint egyes egészségügyi intézmények azért is akadályozhatják az információáramlást, hogy ne tűnjenek fel rossz színben. Ez azonban oda vezet, hogy Magyarországon kevesebb publikus információ segíti a járványügyi védekezést és szervezést, mint más országokban.

Figyelmébe ajánljuk