Simonka György és a medgyesegyházi ipari park

A pók hálója: hogyan működtette hűbéri rendszerét Simonka?

Belpol

Bizonytalanná vált annak a 450 milliós projektnek a sorsa, amelynek keretében az ország egyik legszegényebb régiójában fekvő Medgyesegyházán létesülne ipari park. Igaz, a Legfőbb Ügyészség célkeresztjébe került Simonka György eddigi pályáját ismerve a település sok jóra amúgy sem számíthatott volna.

A jéghegy csúcsa csupán, amiért a legfőbb ügyész Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztését kérte. Az 1,4 milliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igénybe vett támogatások jogellenes felhasználását érinti, de például a Simonka-közeli cégek milliárdjaira már nem vonatkozik. Az alábbiakban a medgyesegyházi ipari park projektjén mutatjuk meg, hogyan szőtte Simonka a (cég)hálóját, ha uniós forrást akart megkaparintani.

Az persze, hogy Medgyesegyháza egyáltalán forráshoz jutott, aligha független Simonka György szándékaitól. A dél-békési térség erős embere fokozatosan lett a környék ura. A 2014-es őszi helyhatósági választások előtt a Békés Megyei Önkormányzat képviselőtestületébe bejutni esélyes fideszes jelöltek listahelyét a saját szája íze alakította. Simonka György pozíciója addigra tovább erősödött, hiszen fél évvel korábban, a tavaszi általános választásokon másodszor is országgyűlési mandátumot szerzett, s időközben ő lett a Fidesz viharsarki elnöke is.
A fideszes többségű Békés Megyei Önkormányzatban aztán Simonka embere, a korábbi orosházi alpolgármester Zalai Mihály lett az elnök, de bekerült a testületbe a volt medgyesegyházi polgármester, Ruck Márton is. A térfoglalás oka részben az volt, hogy Simonka tudta: 2014 és 2018 között jelentős európai uniós forrásokról dönthet a megyei közgyűlés. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) korábban soha nem látott összeg, 58 milliárd forint állt rendelkezésre, hogy az országos összevetésben drámaian lecsúszott viharsarki térséget szakmai programokkal valamelyest mozgásba lehessen hozni.

false

 

Fotó: MTI/S

Belvillongások

Az első döbbenetet az váltotta ki, amikor a TOP-források elosztását sikerült úgy alakítani, hogy a rendelkezésre álló 58 milliárd forintból 38 milliárd jutott arra a dél-békési választókerületre, amelynek Simonka a képviselője, míg a másik három körzetnek összesen osztottak 20 milliárdot. Mindez aligha volt független attól, hogy Simonka emberei ott ültek a megyei önkormányzat legfőbb döntéshozó helyein, sőt Ruck Márton a TOP-források elosztását irányító területfejlesztési bizottság elnöke volt. A rosszul járt térségek fideszes polgármesterei nyíltan lázadoztak, élükön Görgényi Ernő gyulai városvezetővel: a források igazságos elosztását követelték, egyben lemondásra szólították fel a megyei közös érdekérvényesítést figyelmen kívül hagyó Zalai Mihályt. (Az erről szóló levelet még ellenzéki közéleti szereplőként nyilvánosságra hoztam – B. T.) A fideszes belháborúban Simonka azzal érvelt, hogy a térség fejlettebb körzetei megint le akarják nyúlni a nagy fejlesztési forrásokat, de az elmaradott Dél-Békés, élén vele, nem hagyja magát. A közjáték akkor ért véget, amikor legfelülről rájuk szóltak, és Orbán Viktor utasítására a Miniszterelnökséget akkor vezető Lázár János rendet tett.

Hogy milyen megalapozottságú fejlesztési tervek kaptak végül zöld jelzést, arról Varga Zoltán, a Bajnai-kormány volt önkormányzati minisztere, jelenleg az érintett megyei önkormányzat területfejlesztési bizottságának MSZP-s tagja beszélt a Narancsnak. A grémiumnak egyetlen nap alatt, pusztán a pályázatok címei alapján – azaz vakon – kellett döntenie 400 projekt több mint 10 milliárdos támogatásáról. (Varga nem volt hajlandó részt venni a színjátékban, ezért minden döntésnél tartózkodott.) A támogatott beruházási elképzelések között volt a pusztaottlakai kerékpáros túraközpont kialakítása, valamint a pusztaottlakai kalandpark „élményközpontúvá” fejlesztése. Az alig 300 fős zsákfaluban, Pusztaottlakán Simonka György 2006 és 2014 között polgármester volt. Nos, oda nem vezet kerékpárút, sőt a településen belül sem volt kerékpárút – így álmodtak a faluba kerékpáros túraközpontot. Ugyanígy döntöttek a medgyesegyházi ipari park kialakításáról is, amelyre 450 millió forintot nyert egy konzorcium.

Rajta tartja

A Medgyesegyházi Ipari Park Nonprofit Kft. többségi tulajdonosa a dél-békési kisváros Fidesz-dominálta képviselő-testülete. Mellette 40 százalékos részesedéssel kezdett a Mentor Menedzsment Kft. és 9 százalékossal a Paprikakert TÉSZ Kft. Simonka György a Paprikakertben tulajdonos, míg a Mentor Menedzsment egyik tulajdonosa Simonka unokahúga, Tóth Renáta, a másik pedig a képviselő legfőbb bizalmasaként számon tartott Baráth Richárd.

A projektcég tulajdonosai szoros kapcsolatban állnak Simonkával. Tóth Renáta például bagóért megvette Simonka erődítményszerű, összességében sok száz négyzetméteres újkígyósi házát, amelyet – a papírok szerint – 60 ezer forintért visszabérel a politikus. Baráth Richárd tulajdonos a nyertes pályázatokkal kibélelt Mentor Menedzsment Kft.-ben, de kuratóriumi tag abban az alapítványban is, amelyet Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó neve fémjelez, s amely 250 millió forintos támogatást nyert – vélhetőleg Simonka közbenjárásától nem függetlenül. Mi sem jelzi jobban Simonka és Növényi szoros barátságát, mint hogy az olimpikon dicsőítő verset írt a fideszes politikushoz.

A Medgyesegyházi Ipari Park Nonprofit Kft.-ben 9 százalékos részesedéssel indult Paprikakert TÉSZ Kft. mára kiszállt a projektből, részesedését a Mentor Menedzsment Kft. vette át. Ennek hátterében a Paprikakert ellen megindult felszámolás áll: az állam 760 millió forintot kér vissza a Simonkához közel álló cégtől, de a Paprikakertnek vissza kell fizetnie a szegedi Vadasparkban felépített kalandparkra elnyert 277 millió forintos uniós támogatást, továbbá mintegy 500 millió forintot követel a kft.-től a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) is. Ez a több mint 1,5 milliárd forint hozzáadódik ahhoz az 1,4 milliárdhoz, amelyet most az ügyészség a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igénybe vett, az EU-tól és hazai költségvetési forrásokból származó támogatások jogellenes megszerzése kapcsán kér számon a kormánypárti képviselőn. (És ha már itt tartunk: Simonka György másik érdekeltsége, a Magyar Termés TÉSZ Kft. 973 millió forinttal adós a brüsszeli és a magyar költségvetésnek. Ezt másfél évvel ezelőtt Hadházy Ákos, akkor még LMP-s képviselő kérdésére válaszolva közölte a legfőbb ügyész a parlamentben. Könnyen lehet, hogy ez utóbbi tétel a két-háromszorosára emelkedik a magáncégeknek való tartozás, valamint elmaradt adó- és járulékbefizetések miatt. A Simonkához köthető összes tartozás és fizetési kötelezettség így elérheti akár a 4-5 milliárd forintot is – ez is magyarázhatja, miért engedte el látványosan a Fidesz a parlamenti képviselő kezét.)

A Medgyesegyházi Ipari Park harmadik szereplője a dél-békési kisváros önkormányzata, amely a nonprofit kft. többségi (51 százalékos) tulajdonosa. Ez normál esetben garancia lenne arra, hogy a Simonka szőtte gazdasági pókháló nem ejtheti csapdába a 450 millió forintos fejlesztést – de nincs így. A hétfős testületben három fideszes van, a polgármesterrel együtt ugyancsak három független, valamint egy ellenzéki képviselő. Ám hogy errefelé mit jelent a függetlenség, azt Nagy Béla polgármester magatartása hűen tükrözi. A rendszerváltás után az akkor még nagyközséget az SZDSZ színeiben több cikluson keresztül vezető Nagy 2010-ben, pártja mélyrepülésével párhuzamosan kiszállt a politikából. Nagy korábban a liberális párt Békés megyei elnöke, és többször is országgyűlési képviselőjelöltje volt. 2014-ben reaktiválta magát, és legyőzte a fideszes jelöltet, a korábbi polgármester Ruck Mártont. Ruck korábban Simonka cégénél dolgozott, így beosztottja volt a politikusnak, emellett, ahogy említettük, 2014-ben a TOP-források elosztását kidolgozó területfejlesztési bizottság elnöke lett.

Nagy Bélának nem volt könnyű dolga a hűbéri világot kiépítő Simonkával szemben. A 2018-as tavaszi országgyűlési választás előtt kéttucatnyi polgármestertársával együtt ő is hűségnyilatkozatot írt alá Simonkának, őt ajánlva a térség további parlamenti képviseletére. Mindezt a Fidesz készítette kampányvideóban is megerősítette. Az elmúlt években kiszolgálta az erős érdekérvényesítő képességével kérkedő, és lefelé mindig taposó Simonkát. „Ezért kár volt újra polgármesternek lenni” – mondják többen Nagy Béláról.

Ő sem ezzel, sem azzal a megállapítással nem ért egyet, hogy Simonka hálója körbeszőtte a medgyesegyházi ipari park projektjét. A Narancsnak azt mondta, a nonprofit forma a garancia arra, hogy a beinduló beruházás majdani hasznát senki nem viheti el. (A polgármester a múlt szerdán két órával azelőtt nyilatkozott lapunknak, hogy Simonka vélelmezett visszaéléseiről kiadta sajtóközleményét a legfőbb ügyész.) Ám hogy mi a biztosíték arra, hogy az elnyert közel félmilliárd nem eleve felülárazott projektekre megy-e, s hogy tényleg a célnak megfelelően használják-e fel (mert a képviselő környezetében ennek az ellenkezőjére volt már példa), arra nincs válasz. Azt pedig láttuk, hogy a megyei önkormányzatnál Simonka emberei vakon döntöttek a medgyesegyházi projektről is.

A kérdések számát növeli, hogy a Mentor Menedzsment Kft.-vel egyszer már pórul járt Medgyesegyháza. A cég jogelődje, a Likefest Kft. (a Mentor Menedzsmentről lásd keretes írásunkat) még 2014-ben 60 millió forint uniós forrást nyert egy gépjárműszerelő csarnok építésére a dél-békési kisvárosban. Ezt azonban két évvel később a Mentor Menedzsment a 30 kilométerrel odébb található Békéscsabán valósította meg, ahol a cégnek nincs is telephelye. Az elkészült beruházás nem teremtett munkahelyeket, senki nem használta, a szomszédok egyetlen embert sem láttak a csarnoknál, amelyet benőtt a gaz. Erről 2017 június végén adott hírt a Magyar Nemzet. A független Nagy Béla polgármesternek azonban egy rossz szava nem volt erre, és 2017 végén a helyi ipari park ügyében ismét összebútorozott a Mentor Menedzsmenttel.

Az ipari parknak 2019 végére kellene elkészülnie. Egyelőre annyi történt – tudtuk meg Nagy Bélától –, hogy a település melletti 8 hektárt kivették a földművelési ágból, és a földhivatalnál megtörtént a terület átsorolása. Ennek 37,2 millió forintos költségét a Mentor Menedzs­ment Kft. fizette ki. Kérdés, hogy ez és a terület végleges kialakítása, a közművek bevezetése végül mennyibe kerül. De kérdés az is, hogy a Legfőbb Ügyészség föllépése nyomán a Simonka-féle cégháló várható szétszakadása mi mindent és ki mindenkit taszít még reménytelenebb helyzetbe az ország e hátrányos helyzetű térségében.

Mentor Menedzsment

 

Többszörös névváltoztatás, profilmódosítás és tulajdonosi csere után ma Simonka György unokahúga, Tóth Renáta, és egyik legfőbb bizalmasa, Baráth Richárd tulajdonolja a 3 milliós törzstőkéjű céget. Csúcsra járatva 2015-ben volt a társaság, amikor 1,3 milliárdos bevétel mellett 252 milliós nyereséget ért el. Ma három ügyvezető irányítja: az egyik a stratégiai fejlesztésért, a másik a gazdasági ügyekért, a harmadik a projektek menedzseléséért felel. Korábban a cég tulajdonosa volt Kékessy György, Simonka üzlettársa, akit már korábban előzetes letartóztatásba és házi őrizetbe helyeztek a támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. De Kékessy volt a tulajdonosa annak az újkígyósi háznak is, amelyben ma Simonka él. A cég korábban Likefest Szervező és Szolgáltató Kft. néven futott, amelyben Simonka sofőrje, Uhrin András is tulajdonos volt, éppúgy, mint a képviselő anyja, Simonka Györgyné. Még korábban a cég neve Családi Tour Turisztikai Kft. volt, a tulajdonosai között Simonka feleségével és anyjával.

A gyulai cégbíróság adatbázisa szerint a Mentor Menedzsment Kft. jogosult képviselője Laduver Tímea. A medgyesbodzási születésű, és leginkább Orosházán, valamint Békéscsabán feltűnő nő lakcímeként Mezőhegyes szerepel. A megadott címen érdeklődve azonban nem találtuk meg Laduvert, sőt, az ott lakók nem is hallottak róla. E fiktív lakcímet feltehetően az állami földek licitje előtt jelentette be a nő, akinek Simonkához köthetően a mezőhegyesi és dél-békési árveréseken lett volna szerepe. Végül nem vett földet, ellentétben azzal az Uhrin Andrással, aki ugyanarra a mezőhegyesi címre van bejelentve, mint Laduver Tímea. Uhrin négy földterületet vásárolt 2015 decemberében három dél-békési településen összesen közel 40 millió forint értékben. Ő egyébként Simonka sofőrje, és résztulajdonos volt a Likefest Kft. mellett a Paprikakert TÉSZ Kft.-ben is, egyben ügyvezetője és tulajdonosa volt a Szerviz-Bodzás Kft.-nek, amely 22,5 millió forintot nyert korábban öt gépjármű beszerzésére. Ez utóbbi cégben korábban Simonka anyja és unokahúga is tulajdonosok voltak.

 

Simonka György a Narancsban

 

A kihalt zsákfalu, ahol milliomos a polgármester, magyar­narancs.hu, 2014. március 11.;

Simonka György: kilobbizott 1 milliárd forintot, hogy „sofőrje”, rokona és barátja gazdagodjon, magyarnarancs.hu, 2016. április 6.;

Öngondoskodás, de szó szerint, Magyar Narancs, 2016. április 7.;

Megint tarolt a Simonka-hálózat, magyarnarancs.hu, 2016. szeptember 22.; Zárt rendszer, Magyar Narancs, 2017. január 12.;

Felpörgetett propaganda: kinyomtatta saját Facebook-posztjait Simonka György, és ingyen terjeszti, magyarnarancs.hu, 2017. július 19.;

Beléptek Simonka György birodalmába, máris igazoltatták őket, magyarnarancs.hu, 2017. szeptember 19.;

Feljelentik a Simonka-hálózatot „közpénzlenyúlás” miatt, magyarnarancs.hu, 2017. október 20.;

A hazugság és az elhallgatás vagyonnyilatkozata, magyarnarancs.
hu, 2018. február 17.
;

A tulajdonosok cserélődtek, az ingatlan használója állandó: Simonka György fideszes képviselő, magyarnarancs.hu, 2018. június 27.;

Szervezett felvilág az alvégen – Érdemes-e harcolni a NER hűbér­urai ellen?, magyarnarancs.hu, 2018. október 18.

Figyelmébe ajánljuk