Éveken belül bezárhatják a volt Kertészeti Egyetem Villányi úti campusát

Belpol

Úgy tudjuk, 2025-ig költöznie kell az ott működő karoknak, Gödöllőn kaphatnak új helyet. 

A Narancs.hu értesülései szerint már csak néhány éve maradt hátra az egykori Kertészti Egyetem Villányi úti bázisának a Gellérthegy lábánál. Úgy tudjuk, a gödöllői Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemhez (MATE) csatolt Budai Campus bezárásra vár, a páratlanul értékes ingatlant értékesíthetik.

Információink szerint a MATE Budai Campusának illetékeseihez az utóbbi hetekben olyan megkeresések érkeztek, hogy mekkora területi igényeik vannak ahhoz, hogy a jelenleg a Villányi úton működő intézmény Gödöllőre költözzön.

Úgy tudjuk, a Campus dolgozói és hallgatói legkésőbb 2025 nyárig kaptak határidőt a kiköltözésre.

Rendkívül értékes ingatlanról van szó, az intézmény 8,5 hektáron terül el a Gellérthegy déli lábánál, ékköve a szabadon látogatható 3 hektáros Budai Arborétum.

A magyar felsőoktatásban ritka gazdag hagyománnyal rendelkező Budai Campust 1853-ban alapította Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Tanintézetként Entz Ferenc, a szabadságharc orvosa. Elméleti és gyakorlati oktatást is adó iskolájának központi gondolata az volt, hogy a kertészeti növények termesztése csak akkor lehet sikeres, ha a szakemberek tudása megbízható, elméleti természettudományos alapokon áll.

1968-ban egyetemi rangra emelték az intézményt, majd a legendás Kertészeti Egyetemet a 2000-es évek elején előbb a gödöllői Szent István Egyetemhez, majd a Közgazdaságtudományi Egyetemhez és utódjához, a Budapesti Corvinus Egyetemhez (BCE) csatolták, ezen belül három önálló karként működtek a kertészeti, élelmiszeripari és tájépítészeti képzések.

2016-ban következett a visszafordulat, amikor a kormány visszacsatolta a karokat a gödöllői Szent István Egyetemhez (SZIE). Más agrárképzéseket, a kaposvárit, keszthelyit, gyöngyösit, karcagit is magába olvasztva 2021 februárban ez lett a hazai agrárképzés csúcsbázisa, az új rendszerben a Budai Campus a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) egyes intézeteinek ad otthont.

 
Az úgynevezett "K" épület díszterme Hincz Gyula mozaikjával
Fotó: DEAK SZABOLCS / Facebook/MATE Budai Campus
 

A Budai Campus értékesítési folyamata akkor kezdődött, amikor a BCE szétszedésével a budai karokat az érintettek tiltakozása ellenére a SZIE-hez csatolták. A változtatás kormányzati élharcos-végrehajtója Palkovics László jelenlegi innovációs és technológiai miniszter volt, akkor még felsőoktatási államtitkárként.

A budai karok elvonása az egyetem szándékaitól függetlenül, az oktatók és a diákok tavaszi-őszi tüntetései, tiltakozásai ellenére, politikai nyomásra valósult meg. Amíg lehetett, a kormányzat mélyen hallgatott róla, a tervezett feldarabolásról a Corvinus egyetlen érintett dékánja sem tudott 2015 májusáig.

Mikor a sajtóban kiszivárgott a BCE szétszedésének az ötlete, Palkovics azzal próbálta csillapítani az indulatokat, hogy még háttértanulmányt sem készítettek, nincs semmilyen döntés a Corvinusról, a nyári vakáció után viszont bejelentették az egyetem átalakítását. A Corvinus szenátusa 2015 szeptemberében nagy többséggel (7 igen, 17 nem, 5 tartózkodás) el is utasította a budai karok elvételét, ez azonban már csak véleménynyilvánítás volt, nem befolyásolta a kormánydöntést. Palkovics erőből lenyomta a tiltakozó egyetemi polgárokat, amivel megnyitotta az utat a BCE profiltisztítása felé, hogy azt a kormány elsőként szervezze ki alapítványi fenntartásba.

A kertészeti karok lecsatolásánál nem volt pardon az oktatók számára. Mint megírtuk, az egyik munkatársuk öt éven át járt bíróságra, miután nem hagyta magát elhallgattatni. A bűne az volt, hogy összegyűjtötte az átalakítással kapcsolatos hallgatói és oktatói kérdéseket. A Kúria végül jogerősen igazat adott neki: a kiszabott fegyelmit jogszerűtlenül kapta, mivel megsértették az alaptörvényben biztosított szabad véleménynyilvánítási jogát.

Palkovics akkor pénzesővel is próbálta csillapítani a tiltakozókat: 6,4 milliárd forintot ígért a gödöllői egyetemhez átcsatolt Budai Campus fejlesztésére. Ez kétségtelenül vonzónak tűnt, de tartalommal nem töltődött meg: az ígért beruházások összértéke időközben 5,5 milliárdra csökkent, de a sorozatos módosítások után egyik projekt megvalósítása sem vette kezdetét.

A Budai Campus bezárásáról kérdeztük annak főigazgatóját, aki nem válaszolt megkeresésünkre. A MATE rektorától sem kaptunk választ, csak egy interjú ígéretét augusztusra. Mivel a MATE-t is alapítványi működésbe szervezte ki a kormány, a vagyonkezelő kuratórium szabad kezet kap az egyetem gazdálkodásában, értékesítéseiben.

2015-ben, a campus bezárásáról szóló első sajtóhírek idején az a szóbeszéd terjedt, hogy Csányi Sándor OTP-vezér nézte ki magának a rendkívül értékes területet luxushotel fejlesztés számára. A MATE alapítványi kuratóriumának elnöke is Csányi Sándor, ezért megkérdeztük az OTP Ingatlan Zrt.-t a tervről. Válaszukban azt írták, 

sem az OTP Ingatlan Zrt.-nek, sem az OTP Csoport más tagjának nincs ilyen fejlesztési terve.

 

Helyreigazítás

Fenti cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy 2015-ben Csányi Sándor luxushotel építését tervezte az egykori Kertészeti Egyetem, ma MATE Villányi úti campusának helyén. A valóság ezzel szemben az, hogy Csányi Sándornak azóta sincsenek ilyen tervei. A hibáért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük.  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.