"Náci" - összefirkálták Churchill szobrát a Városligetben

  • narancs.hu
  • 2020. június 17.

Belpol

Karácsony elfogadhatatlannak tartja a rongálást, lemosatta a szobrot.

"Náci" és "BLM", azaz Black Lives Matter - ezeket firkálták ismeretlenek Winston Churchill volt brit miniszterelnök mellszobrára a budapesti Városligetben.

A hírről Karácsony Gergely főpolgármester számolt be a Facebook-oldalán, ahol arról írt, hogy elfogadhatatlannak tartja a Churchill-szobor meggyalázását, és ezért intézkedett, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai lemossák a feliratokat, bár korábban civilek is elkezdték a lemosását.

Churchill-szobor

Churchill-szobor

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

 

Karácsony azzal kommentálta a szobor összefirkálását, hogy "ma Budapesten berúgta az ajtót a történelem - pontosabban a történelem meghamisítása, vagy legalábbis totális félreértése, és az erre alapozott gyűlöletkeltés", illetve hogy nem tiszte a churchilli életmű elemzése, de ő személy szerint a tisztelője, ugyanakkor a rasszizmus minden formáját is elítéli.

"Támogató empátiával követem az amerikai eseményeket, a Black Lives Matter mozgalmat, érteni vélem a dühöt, de a tiszta gondolattal és a jogos akarattal összeférhetetlennek tartom a rombolást. (...) Súlyos tudatlanságról tanúskodó, konkrét és átvitt értelmű barbárságnak tartom ezt a tettet, azzal az államférfivel szemben különösen, akinek kulcsszerepe volt a nácik ellen vívott háborúban" - írta.

Neked ajánljuk