Összegyűlt a debreceni akkugyár elleni per folytatásához szükséges egymillió forint

  • narancs.hu
  • 2024. április 2.

Belpol

„Abszurd, hogy egy ekkora gyárkomplexumnak csak pár kilométeres lenne a környezeti hatásterülete” – állítja a jogi képviselő.

A Debrecen déli gazdasági övezetében akkumulátorgyárat építő CATL vállalat környezethasználati engedélyét megtámadó személyek (a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület és a Vigyázzunk Életet Adó Vizeinkre Egyesület volt és jelenlegi tagjai, valamint Moczok Gyula, az MSZP korábbi választókerületi elnöke) gyűjtést indítottak, ugyanis a Debreceni Törvényszék a március 21-i tárgyaláson arra kötelezte őket, hogy tizenöt napon belül tegyenek letétbe egymillió forintot a gyár hatásterületét meghatározó szakértő előlegére – írja a debreciner.hu.

A hatásterület meghatározására eredetileg maguk a felperesek nyújtottak be indítványt tavaly augusztusban, álláspontjuk szerint ugyanakkor a szakértőt az alpereseknek, vagyis a kormányhivatalnak és a katasztrófavédelemnek kellene fizetnie, ugyanis a hatóságok feladata lett volna a hatásterület korrekt megállapítása.

A bíróság most hivatalból vizsgálja a kérdést, ezáltal azt is, hogy a felperesek az üzem hatásterületén élnek vagy tevékenykednek-e.

Halász Árpád ügyvéd, a másod-, harmad- és negyedrendű felperesek jogi képviselője a lapot korábban arról tájékoztatta, költségmentességi kérelmet adtak be. Amennyiben elfogadják a kérelmüket, a gyűjtés eredményeként befolyt adományokat a gyár környezetében a szennyezettség mérésére fordítják.

Kedden a lap arról értesült, hogy sikeres volt a gyűjtés. Információikat Halász Árpád is megerősítette: délelőtt 10 óra 20 perckor 1 061 499 forint volt a célra létrehozott letéti számlán.

69 utalás történt, ez azt jelenti, hogy átlagosan 15 ezer forintos adományokból jött össze az egymillió forintos előleg.

Az ügyvéd hangsúlyozta, ez nem a felperesek saját vagyona, hanem jótékonysági adománygyűjtés eredménye, a civileknek erre nem lett volna pénzük.

Halász Árpád megjegyezte, a hatásterület vizsgálatából nem feltétlenül következik, hogy a bíróság kétségbe akarja vonni a perképességüket. A felperesek álláspontja szerint a hatásterületen laknak, de amennyiben azt állapítaná meg a szakértő, hogy nem terjed odáig a hatásterület, a perbéli legitimációjuk akkor is megállna, mivel az akkumulátorgyárnak a hatásterületen kívül is lehetnek olyan hatásai, amelyek ezt megalapozzák. Szerinte ilyen lehet az is, ha az üzem léte csökkenti a helyi ingatlanok árát. Megjegyezte, egy átlagos családi ház kéményének a hatásterülete 20 kilométer sugarú körre terjed ki. „Abszurd, hogy egy ekkora gyárkomplexumnak csak pár kilométeres lenne a környezeti hatásterülete” – magyarázta az ügyvéd.

A gyűjtés a szakértői előlegre vonatkozott.

Az ügyvéd becslései szerint a teljes szakértői díj akár 8-10 millió forint is lehet, mivel egy speciális szakkérdésről van szó,

több száz oldalnyi dokumentumot kell áttanulmányozni hozzá, és elképzelhető, hogy helyszíni szemlére, saját kutatásokra is szükség lesz a feladat elvégzéséhez.

Amennyiben a felperesek nem kapnak költségmentességet, és elveszítik a pert, ezt az összeget is nekik kell fizetniük. Ha pozitívan bírálják el a kérelmüket, vagy elutasítják, de megnyerik a pert, akkor az állam viseli ezt a terhet. Halász Árpád elmondta, ők abban bíznak, hogy megkapják a költségmentességet és a pert is megnyerik.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk