Összeomolhat a gyermekorvosi ellátás

  • narancs.hu
  • 2019. március 9.

Belpol

Praxisok szűnnek meg kiöregedés miatt, az orvosok pótlása meg szinte esélytelen.

"A magyar gyermekorvosi szolgálat az összeomlás előtti utolsó perceit éli" – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy háttérbeszélgetésen a Népszava cikke szerint.

Póta arról beszélt, hogy az gyermekorvosok több mint fele elmúlt hatvanéves, további ötöde pedig a hetvenes éveit tapossa. A szakember rámutatott, hogy évente több tucat praxis szűnik meg a kiöregedés miatt, de a korfából az következik, hogy a következő években egyszerre még több orvos esik majd ki a rendszerből. A pótlás esélyei sem túl biztatóak: tavaly mindössze 40 házigyermekorvos-rezidens kezdte el a képzést, közülük sem mindenki lesz gyermekorvos Magyarországon.

A lap szerint a pálya azért sem vonzó, mert a kormány hiába növelte a praxisok finanszírozását, még nem lehet 700-800 ezer forintos jövedelmet elérni.

Póta a gyermekorvosi praxisok helyzetéről azt mondta összegzésként, ennél még az is jobb lenne, ha a kormányzat kimondaná, nincs szükség erre az ellátási formára.

Korábbi riportunkat, amelyből kiderül, egyes települések háziorvosai milyen kihívásokkal szembesülnek, itt olvashatja el.

Neked ajánljuk