Öt hallgatót rúghat ki az ELTE – A dékán megússza

Belpol

Nyolc diákkal szemben indított fegyelmi eljárást az ELTE rektora az egyetem fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak és az obszcén jogászindulók nyilvánosságra kerülése után. Öt esetben a hallgatói jogviszony megszüntetését javasolja.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának (TÓK) fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak elkövetésével gyanúsított K. Sándor Szilárd mellett a TÓK hallgatói önkormányzatának (HÖK) elnökével szemben is fegyelmi eljárást indít az ELTE rektora. Mezey Barna esetükben a legsúlyosabb szankciót, a hallgatói jogviszony megszüntetését javasolja a kari fegyelmi bizottságoknak – jelentette be az egyetem vezetése egy szerda délelőtti sajtótájékoztatón. Kirúgással végződhet három másik hallgató ügye is, ők az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) gólyatáborába induló elsőévesekkel énekeltettek a nemi erőszakon, öntudatlan lányokkal való közösülésen viccelődő dalokat. Az ELTE ÁJK HÖK két tagja és a kari instruktori kör vezetője ellen is indul eljárás, ám az ő mulasztásukat kisebb súlyúnak találta az egyetemvezetés.

Mezey Barna

Mezey Barna

Fotó: MTI

Rónay Zoltán főtitkár tényfeltáró vizsgálata megállapította, hogy Galántai Tamás, a TÓK HÖK elnöke súlyos fegyelmi vétséget követett el azzal, hogy gólyatábori fotósként foglalkoztatta az augusztus 30-i bűncselekmény elkövetőjét. Galántainak tudomása volt róla, hogy K. Sándor Szilárd korábban intim fotókkal zsarolt és próbált szexre kényszeríteni egy másik TÓK-os hallgatót. A vizsgálat nem tudta kimutatni, hogy a HÖK más tagjai vagy a kari vezetés tudott-e akár erről az esetről, akár a 38 éves férfi büntetett előéletéről. Mikonya György, a TÓK dékánja a Magyar Nemzetnek még úgy nyilatkozott, ő is tudott arról, hogy K. „alamuszi módon készített fotókat lányokról”, ám a vizsgálat során már tagadta, hogy ilyen információ birtokában lett volna. „Ilyen formában nem ismerte el az újságírónak az értesüléseit, a Magyar Nemzetben a dékán nyilatkozatának jelentősen módosított változata jelent meg” – mondta a sajtótájékoztatón Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója.

A vizsgálat másik része – a gólyatábori résztvevők kérdőíves felkeresése után – arra jutott, hogy az index.hu által megjelentetett, úgynevezett Majomház-indulót csak a pályaudvaron énekelte az ÁJK-s gólyatáborba induló diákok egy része. Az instruktori kör három tagja által szétosztott dalszöveg például ilyen versszakokat tartalmazott: „A menetnek vége, kijössz az ágyból, a tangádban ezer geci táncol. Egy részeg fazon a segged után nyúl, te nem tudod miért, de újra megdugott.” Rónay Zoltán szerint Tallár Ákos, az ÁJK HÖK elnöke, a HÖK egy másik vezetőségi tagja és az instruktori kör elnöke is mulasztott, de Mezey Barna esetükben nem javasolta a legsúlyosabb fegyelmi szankció kiszabását.

Az egyetem a történtek után átalakítja a gólyatáborok szervezési rendjét is: a program tartalmi elemeit a jövőben a rektori vezetés hagyja jóvá, a szervezői kör összetételéről pedig a kari vezetés dönt, miután meggyőződött róla, hogy a felsőbb évesek megfelelnek a szigorú morális és pedagógiai követelményeknek. A táborok során a szervezők alkoholfogyasztása is csak korlátozott mértékű lehet. Az ELTE továbbá javasolni fogja a kormánynak a HÖK-ök kötelezettségeinek és az egyetem HÖK feletti törvényességi felügyeletének részletesebb szabályozását. Megtiltanák azt is, hogy a HÖK-ök gazdasági tevékenységet végezzenek. Ugyanakkor Fábri György vélhetően a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal javaslatára utalva – a Kehi három főben maximalizálná a szenátusban ülő HÖK-ösök számát – kijelentette, óvnak a hangulati jellegű megoldásoktól, a diák-érdekképviselet gyengítésétől.

Fábri kérdésre válaszolva elmondta: az augusztus 30-án nemi erőszak áldozatává vált lány beiratkozott az egyetemre, minden segítséget megadnak neki, hogy feldolgozhassa a traumát.

A fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszak egyetempolitikai és társadalmi kontextusával, következményeivel a legfrissebb, szeptember 18-i Narancsban részletesebben is foglalkozunk.

Figyelmébe ajánljuk