Öt magyar város szennyvizében mutatták ki a brit vírusmutációt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 24.

Belpol

Müller Cecília szerint közösségi terjedésnek indult a brit variáns. 

Felszálló szakaszban van a harmadik hullám Magyarországon, ezt igazolják a járványügyi adatok  - közölte az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában 2855-tel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma és 102 ember - jellemzően idős, krónikus beteg - halt meg - mondta Müller Cecília. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhunytak között szinte minden nap vannak olyan fiatal krónikus betegek is, akiket egy esetleges védőoltás megmenthetett volna.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy a fertőzöttek nagy többségénél nem volt utazással összefüggésben a brit mutáns megjelenése. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon jelen van a brit mutáns, "közösségi terjedésnek vagyunk tanúi" - fogalmazott.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában kifejlesztettek egy módszert, így már nemcsak a koronavírus örökítőanyagát, hanem a brit mutánst is ki tudják mutatni a szennyvizekben. Az eredmények alapján Budapest, Debrecen, Tatabánya, Székesfehérvár és Győr szennyvízmintáiban is kimutatták a brit mutánst - közölte Müller Cecília.

 

Figyelmébe ajánljuk