Öt nap után levették a lélegeztetőgépről az első vérplazma-terápiával kezelt beteget

  • narancs.hu
  • 2020. május 9.

Belpol

A vérplazmával kezelt, illetve az innovatív gyógyszeres terápiában részesített betegeknél is jelentősen megrövidül a lélegeztetési periódus.

Javul azoknak az állapota, akiket az elsők között kezeltek vérplazma-terápiával Magyarországon, viszont ez az eljárás csak a betegek egy részénél hatásos – mondta Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója a hvg.hu-nak adott interjújában.

Mindkét ilyen beteg az intenzív osztályon van jelenleg, közülük az egyik már felgyógyult, egy másik, idősebb beteg is jól van, de őt még csak most kezdik felébreszteni a mélyaltatásból.

Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án.

Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án.

MTI/Balogh Zoltán

Az első ápolt krónikus vesebetegségben szenved, ő részletekben kapta meg a kezelést a múlt hét végén: öt nap után sikerült levenni a gépről. A másik beteg néhány napja kapja a vérplazmát, neki stabilizálódott és javul az állapota, viszont a kora miatt neki súlyosabb a helyzete.

Az interjúból kiderült, hogy mind a vérplazmával kezelt betegeknél, mind az innovatív gyógyszeres terápiában részesítetteknél jelentősen megrövidül a lélegeztetési periódus. A plazmaterápiát egyelőre csak a súlyos és kritikus állapotú betegeknél használják. Alapkövetelmény, hogy a donorok és a betegek vércsoportja egyezzen, továbbá csak a megfelelő ellenanyagszinttel rendelkező plazmák alkalmasak a beadásra.

Figyelmébe ajánljuk