Ötmilliós fizetés a tárca nélküli minisztereknek

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 14.

Belpol

A miniszterek sem egyenlőek. Bártfai-Máger Andrea és Süli János tárca nélküliek minisztertársaik bérének csaknem háromszorosát vihetik haza.

Megemelte miniszterei fizetését a kormány. Nagy szükség volt rá szerintük. Az elmúlt években az átlagbér 65 százalékkal emelkedett, a tárcavezetők viszont ebből egy forintot sem láttak, mivel az ő fizetésüket 2010-ben a kormány befagyasztotta. Ezen most változtattak. Nem is akárhogyan. Az Országgyűlés a miniszterelnökre bízta az illetmények meghatározását. Aki az összeget személyre szabottan állapította meg. A tárcavezetők többsége a parlamenti képviselői alapbér kétszeresét kapja, kivéve Bártfai-Máger Andrea és Süli János tárca nélküli minisztereket. Ők ugyanis a korábbi fizetésük többszörösét vihetik haza a kormányzati portálon közzétett dokumentumok szerint  - írta a hvg.hu.

Bártfai-Máger Andrea, a Miniszterelnöki Kormányiroda tárca nélküli minisztere és Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter fizetése korábban egyaránt 1.101.900 forint volt. Most azonban ennél jóval többet, 5.000.000 forintot keresnek majd havonta. A kormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében mindezt azzal magyarázta, hogy ők ketten nem politikai, hanem vagyonkezelési feladatokat látnak el, ezért az ő illetményüket az irányításuk alá tartozó állami vállalatok vezető tisztségviselőinek béréhez igazítják.

Azért a többieknek sincs okuk a panaszra. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesen kívül minden miniszter fizetése egyforma mértékben nőtt. Így a kormány 10 tagja  - Nagy István agrárminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Rogán Antal kabinetminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter - az eddigi 1.101.900 forint helyett 1.782.100 forintot kap az államtól havonta. Semjen Zsolt miniszterelnök-helyettes valamennyivel kisebb fizetésemelést kapott: ő az eddigi 1.101.900 helyett 1.633.300 forintot keres majd.

Figyelmébe ajánljuk