Palkovics szerint nincs CEU-ügy, az egyetem csak álságos

  • narancs.hu
  • 2018. október 29.

Belpol

Az innovációs miniszter szerint az egyetem nem költözik Bécsbe.

Palkovics László a 168 Órának adott interjújában azt mondta, hogy nincs CEU-ügy, mivel az egyetem csupán „bizonyos amerikai tevékenységeit” helyezi át Bécsbe.

Az interjú azt követően jelent meg, hogy előző héten a CEU kiadott egy közleményt, amiben leszögezte: amennyiben december 1-jéig az állam nem hajlandó aláírni a működésükhöz elengedhetetlen szerződést, az amerikai diplomát kínáló programjaikat és a központi működést Bécsbe költöztetik át.

false

 

A magyar kormány 2017-ben a Soros György elleni hadjáratának egyik elemeként megpróbálta ellehetetleníteni az 1991 óta működő Central-European University-t. Ennek eszközéül szavazta meg a parlament tavaly áprilisban a felsőoktatási törvénymódosítást, miszerint csak olyan egyetem folytathat képzést Magyarországon, amely a bejegyzett székhelyén is folytat felsőoktatási képzést. A CEU, hogy megfeleljen a törvénynek, még az előző év szeptemberében megállapodást kötött a New York államban lévő Bard College-dzsal.

Palkovics szerint, mivel a Közép-európai Egyetem működése változatlanul folytatódhat, ezért valójában semmi nem változik. Külön hozzátette, hogy múlt héten járt nála az amerikai nagykövet, David B. Cornstein, és állítólag nem esett szó az egyetem helyzetéről. Ennek ellentmond a nagykövet összes eddigi nyilatkozata: Cornstein többször leszögezte, az USA kormánya kitüntetett figyelemmel követi az egyetem ügyét, elvárja a magyar kormánytól, hogy aláírja a szerződést. Igaz, két héttel ezelőtt már a nagykövet is pesszimista volt e tekintetben.

Az amerikai nagykövet egyre pesszimistább a CEU jövőjével kapcsolatban

Diplomatához képest meglehetősen határozott üzenetet fogalmazott meg Cornstein. A kormány még mindig lebegteti, maradhat-e a CEU, a határidő egyre közelebb, és egyre több az aggasztó jel is. A CEU-n tartott előadást David B. Cornstein amerikai nagykövet, ahol természetesen megkerülhetetlen téma volt a Soros György alapította egyetem jövője.

A szerdán megjelenő interjúból – vagy legalábbis a rövid verzióból, amelyet a lap a site-ján közölt még a hetilap kiadása előtt – az is kiderül, hogy az alapítványi formában működő Corvinuson valóban nem lesznek állami ösztöndíjas hallgatók, csak úgynevezett kiválósági ösztöndíjasok, és nem gondolja, hogy lesznek lemorzsolódások amiatt, hogy 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet felsőoktatásba jelentkezni.

Figyelmébe ajánljuk