Koronavírus: pánikot okozott egy belső levél az egyik legnagyobb irodaházban

  • narancs.hu
  • 2020. március 15.

Belpol

Félreértés állhat az ügy mögött, értesüléseink szerint a koronavírus-fertőzés veszélye nem áll fenn.

„Tájékoztatlak benneteket arról, hogy tegnap este a Vodafone megelőző intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy megóvja munkavállalóit a COVID-19 vírussal (ismertebb nevén koronavírussal – a szerk.) szemben. A Vodafone egyik munkavállalója szoros kapcsolatba került egy személlyel, akiről feltételezhető, hogy megfertőződött a vírussal. Annak ellenére, hogy a diagnózist még nem igazolták vissza, a Vodafone arra kérte a munkavállalóit, hogy a következő két napban otthonról dolgozzanak” – áll egy belső levelezésben, amit az egyik multinacionális cég felső vezetője küldött ki a beosztottainak csütörtökön. A vállalat irodái a Hungária körúti Aréna Cornerban működnek, amely az egyik legnagyobb irodaház Budapesten.

A levél szerint a vállalat érintett egységei nem veszélyeztetettek, és a kollégák a bérbeadóval együttműködve azon dolgoznak, hogy a szükséges megelőző intézkedéseket megtegyék, beleértve a közös és nyilvános terek plusz fertőtlenítését az éjszaka folyamán.

Értesüléseink szerint az Aréna Cornerben dolgozók között pénteken már pánikhangulat alakult ki: mivel a hét korábbi napjaiban egy légtérben tartózkodtak a Vodafone munkatársaival, attól féltek, ők is elkaphatták a vírust.

Félrement infó?

Az irodaházban több pénzintézetnek, így a Raiffeisen Banknak, a Citi Banknak és a Bank of China-nak is van egysége, de az Avon is működtet irodát az épületben. A negatív hangulatra rátett egy lapáttal, hogy pénteken a Vodafone szintjein alig lézengett valaki - nyilván betartották a cégvezetés utasításait a kollégák, és otthonról dolgoztak.

Aréna Corner

Aréna Corner

Fotó: arena-corner.hu

Megkerestük az esettel kapcsolatban a Vodefone-t: közölték, hogy nem nyilatkoznak ebben az ügyben, viszont felhívták a figyelmünket egy korábbi közleményükre.

Ebben ez áll: „UPC Magyarország egyik dolgozója rosszullétet jelentett, miután visszatért egy külföldi magánutazásról. Az orvosi vizsgálatok kimutatták szervezetében a koronavírust. A szolgáltató minden szükséges intézkedést elvégzett, a hatóságokkal folyamatosan egyeztetve az összes lehetséges óvintézkedést megteszi a munkavállalók biztonságának érdekében” – fogalmazott Suba János, a UPC Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója csütörtökön, ugyanis az Aréna Cornertől messze, pár kilométerre található Haller Gardens irodaház több emeletét ki kellett üríteni, mert a társaság egyik dolgozójának pozitív lett a vírustesztje.

Tehát félreértés történhetett, ugyanis a Vodafone csoport 2019-ben bejelentette, hogy megvásárolja a Liberty Global német, cseh és magyar leányvállalatait, így a UPC Magyarországot is. Az Aréna Cornerben a Vodafone szolgáltató központja (VOIS) működik, nem a UPC irodái. A birtokunkba jutott levelet kiküldő cég igazgatója feltehetőleg a Haller Gardensben történt esetre utalva akarta figyelmeztetni a beosztottjait félreértve a helyzetet: hiszen mindkét irodában lényegében Vodafone alkalmazottak dolgoznak. Csakhogy az Arena Corner és a Haller Gardens nem ugyanaz az irodaház.

Akárhogy is történt, értesüléseink szerint pénteken már több nagy, az Arena irodaházban működő multinacionális vállalat home office-t rendelt el, ugyanis a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt elővigyázatossági okokból a cégek igyekeznek távmunkára berendezkedni. Úgy tudjuk, hogy a Vodafone szolgáltató központjában dolgozó munkatársainál is ilyen gyakorlatot rendeltek el, tehát nem azért nem tartózkodtak az elmúlt napokban az irodaházban, mert felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, hanem mert távmunkába kezdtek - mint mindenki más.

Több olyan dolgozóval beszéltünk az Arena Cornerben, akik nem a Vodefone kötelékébe tartoznak, és mindegyikük azt mondta: pénteken ez volt a fő téma, mindenki erről beszélt, akadt, aki személyes elfoglaltságra hivatkozva még a munkaidő letelte előtt hazament.

Figyelmébe ajánljuk