Párbeszédre hívja Karsai Dániel a miniszterelnököt

  • narancs.hu
  • 2024. február 17.

Belpol

"Elfogadhatatlan, hogy mennyire összefonódásban működnek az egyébként egymás ellenőrzésére és ellensúlyozására hivatott szervek."

"Orbán Viktor ma évértékelőt tart. Ez kiváló alkalom lenne az érdemi párbeszéd megkezdésére a valóban fontos ügyeinkről. Az alábbi videóban ilyen témákra teszek javaslatot. Bízom a csodákban és az érdemi válaszban" – ezzel a felütéssel közölt ma kivételesen videós posztot a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász.

Karsai Dániel szerint Magyarországon sürgető igény van a közügyeink valódi megbeszélésére, de "ebből az elmúlt időkben sajnos a kormány kimaradt". A következő témákat javasolja párbeszédre a miniszterelnöknek:

"A gyermekvédelemről most nem beszélnék, azt megtette már szuper módon tegnap ötvenezer ember a Hősök terén. A magyar oktatásügyről sem – pedagógus családból származva azért inkább sírok mint nevetek, hogy azon kell izgulni, hogy a jövőnket építő, a jövő nemzedékét nevelő tanárok lassan annyit fognak keresni, mint a diplomás átlagbér. Ráadásul csak uniós támogatással megy ez – kicsit szomorú helyzetben van ezek szerint a magyar költségvetés. De ha csak úgy jön össze, nem baj, de akkor talán nem velük kellene szabadságharcot folytatni, hanem az unió alapértékeit kellene betartani, mint például a jogállamiság. Ez nem szolgai hajlongást jelent, hanem az elveinkért való tiszta kiállást" – fogalmaz Karsai.

Amiről viszont Karsai Dániel nagyon szeretné hallani Orbán Viktort, "az a magyar egészségügy helyzete.

A magyar egészségügy haldoklik! Az, hogy mi, ha oda bekerülünk, valamilyen szintű ellátást kapunk, az ott dolgozók hősies helytállásának köszönhető.

De már így is szörnyű állapotok vannak. Kósa Lajos ígéretet tett, hogy legalább a hospice ellátást fejlesztik – nem látom nyomát bármilyen reformnak. Várom miniszterelnök úr észrevételét."

Amiről még szeretne párbeszédet, az "a magyar közjogi rendszer és a jogállam válsága, amelyet a köztársasági elnök bukása fémjelez a legjobban – nem pusztán a kegyelmi ügy miatt, hanem hogy általában kiderült, mennyire összefonódásban működnek az egyébként egymás ellenőrzésére és ellensúlyozására hivatott szervek. Milyen reformot képzel el Orbán Viktor?" – teszi fel a kérdést az alkotmányjogász, végül rátér saját ügyére:

"Az életvégi döntés az emberi méltóságból fakad, annak egyik alapvető része. Kormányoldalról erről eddig érdemi reakció nem hangzott el. Ez egy önmagán túlmutató dolog, mert az emberi méltóságot az összes többi emberi jog is követi.

Ha ezt az ügyet és elvet a kormányzat ennyi ideig semmibe veszi, akkor valójában egy élhető, emberhez méltó állam eszméjét veszi semmibe.

Ezekben a kérdésekben állok Orbán Viktor rendelkezésére, a párbeszéd megkezdésére – nagyon itt lenne az ideje. Ha nem lennék egészségi állapotom miatt kerekesszékhez kötve, elsétálnék ma a Várkert Bazárhoz, hogy megpróbáljak személyesen beszélni vele ezekről a kérdésekről. Így sajnos csak ezt az üzenetet tudom küldeni, állok rendelkezésére! De kérem, mielőbb. Az ország nem tud tovább várni. Hajrá Magyarország, hajrá határon inneni és határon túli magyarok!" – zárja mondandóját Karsai Dániel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk