Parragh László lelkiismerete egyszerű és tiszta

  • narancs.hu
  • 2022. július 13.

Belpol

Az iparkamarai elnök ostobaságnak nevezte, hogy ne lett volna egyeztetés a kata átalakításáról.

A köztévének nyilatkozott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparlamara elnöke a tegnap elfogadott új kata-törvényről. Az átalakítás egyik kezdeményezője Parragh volt, de utóbb már ő is azt mondta, hogy kicsit erősre sikerült a törvény.

Parragh a köztévében azzal kezdte, hogy ma már a munkavállalók 15 százaléka katás, ezzel kikerüli azt a szabályozási rendszert, ami fenntartja az állam működését, a társadalombiztosítást, a személyi jövedelemadót, egyebeket.

Egy olyan példát is említett a katával való visszaélésekre, hogy nagy nemzetközi cégek vezérigazgatói katás vállalkozóként veszik fel a prémiumot, így csak 50 ezer forintot kell adózniuk utána.

Parragh szerint létezik számítás arról, mennyi kár érhette az államot a katás kiskapuk kihasználásával, de ez az adótitok kategóriába tartozik, nem illik róla beszélni. 

"Ha azt akarjuk, hogy a kátyúk meg legyenek javítva, működjön a közigazgatás, egészségügy, oktatás, akkor a terheket valakinek meg kell fizetni, ha ez alól ki lehet bújni jogszabályszerűen, az nem szerencsés. Ilyen értelemben nekem a lelkiismeretem abszolút egyszerű és tiszta" - mondta a kamarát ért kritikákról Parragh László.

Szerinte sok ember rosszul járt azzal, hogy a cégek belekényszerítették a katába, mert így nyugdíjban, társadalombiztosításban kevesebbet kapnak majd.

Parragh kitért arra is, hogy ők azt szerették volna, hogy január 1-gyel változzon a szabályozás,de tudomásul vették a kormány döntését. Január 1-ig ettől még ki lehet dolgozni egy újfajta adónemet azoknak, akik szeptembertől kiesnek a katából.

Parragh ostobaságnak nevezte, hogy a kormány ne egyeztetett volna a katáról. "Más kérdés, hogy a különböző álláspontok mennyiben érvényesültek" - tette hozzá.

Végül kifejtette, hogy biztosan lesz olyan, aki rosszabbul jár az új törvénnyel. "465 ezer szereplője van ma a katának, nem lehet úgy szabályozni, hogy ne legyen vesztese egy átalakításnak." 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk