Parragh szerint jó spórolási lehetőség lenne a vasárnapi boltzár

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 14.

Belpol

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatokat tett a kormányzatnak arra, hogyan lehetne segíteni a vállalkozásokat a jelen helyzetben.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke at ATV-nek nyilatkozott azokról a javaslatokról, amelyeket a szervezet a kormányzatnak tett annak érdekében, hogyan hogyan lehetne segíteni a vállalkozásokat az elszálló energiaárakkal vívott harcukban. Ugyanis egyre több vállalkozás kerül bajba, például vannak cégek, amelyeknek megtízszereződött a rezsijük, a szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke szerint a vendéglátóhelyek 30-50 százaléka kénytelen lesz bezárni. 

Parragh kiemelte: alapvetően most mindenki bajban van, olyan alkalmazkodási kényszer van, amellyel még sosem szembesültünk, de ez nem csak nálunk van így, hanem az egész kontinensen. A legnagyobb bajban a legkisebbek vannak, hiszen az ő tervezőképességük, tőkeerejük nem elegendő arra, hogy hosszú távon túléljenek. Ezeknek a vállalkozásoknak a száma viszont a 800 ezret is meghaladja.

A kamara ezért alapvetően összefogásra alapozó javaslatokat tett, amely lényege, hogy a megoldáshoz a együtt kell működnie a kormánynak, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak. A kormányhoz eljuttatott konkrét javaslatcsomagban például szerepel, hogy:

  • próbálják az erőfölénnyel való visszaélést korlátozni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki gázt akar vásárolni, akkor közlik vele, hogy nincs, nem adnak ajánlatot, vagy ha adnak, akkor olyan feltételekkel, amit nem lehet teljesíteni. A napi árral nem tudnak mit kezdeni, mert az a nagykereskedőt is érinti, de a szolgáltatónál is érdemes nézni a költségszintet, hogy az fedezi-e azt a profitigényt, amit a vállalkozástól elvár - mondta el Parragh. Erre az esetre azt javasolják  hogy vissza kell térni a 2021. október 1-jei állapothoz, azaz azt kell mondani, hogy az energiaellátási szerződés - az árat kivéve - nem támaszthat rosszabb feltételeket, mint akkor.
  • A javaslatcsomag része, hogy ne lehessen leszerelni egy mérőórát, ha időlegesen megszűnik egy szolgáltatás. 
  • Azokat az erőforrásokat, amelyek vannak, a vállalkozások megsegítésére kell fordítani, a termelő tevékenységet, a feldolgozóipart kell megmenteni, az a hazai termelés bázisa. 

Parragh László a vasárnapi boltzárról is beszélt, ennek kapcsán igazat adott azoknak a hangoknak, amelyek szerint egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne, mint mondta, ennek megvan a kultúrája. Szerinte néha egy vásárlás nálunk családi programmá alakul át, ami nem feltétlenül szerencsés.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk