Rétvári félrevezette a közveléményt a pedagógusnapi köszöntőjével, amivel megsértette a pedagógusokat a PDSZ szerint

  • narancs.hu
  • 2019. június 3.

Belpol

„Gondolatai nem mutattak túl a sikerpropaganda ismert és manipulatív fordulatain.”

„A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete visszautasítja Rétvári Bence államtitkár május 31-én elhangzott szavait, mely a pedagógus életpályát épp a pedagógusnapi alkalmából a manipuláció tipikus eszközeivel: elhalgatással, csúsztatással és valóság tényszerű »átírásával« mutatja be” - olvasható a PDSZ lapunknak elküldött közleményében.

Az elmúlt években lépésről lépésre sikerült növelni a pedagógus pálya megbecsültségét. Az elsők voltak, akik számára életpálya modellt vezettek be, mert a hosszabb távon ők tudják a nemzet jövőjét megalapozni - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára múlt pénteken Komáromban, a városi pedagógusnapi ünnepségen.

Rétvári Bence kiemelte, az oktatás szerkezetének átalakítása közben több mint 80 milliárd forintos fejlesztési projekt valósul meg európai uniós forrásból, a magyar költségvetés pedig 51 uszoda, 47 tornaterem és 15 új iskola építését fedezi, és 44 iskolát bővítenek.

„Ma oktatásra 606 millió forinttal költünk többet, mint 2010-ben. Ebből van fedezet arra, hogy aki pályakezdőként 2010-ben 130 ezer forintot keresett, az ma 203 ezer forintot vihessen haza és a tapasztalt tanárok bére 149 ezer forintról 301 ezer forintra emelkedjen” - mondta az államtitkár.

Kijelentette, Magyarország a tankönyvfejlesztés egyik legmodernebb változatát választotta, amikor a munkába a tanárokat és a diákokat is bevonták. A fejlesztés ilyen széleskörű bázisát korábban egyik magánkiadó sem tudta biztosítani - tette hozzá.

Hozzátette, a pedagógus pálya emelkedő népszerűségét jelzi, hogy egyre többen jelentkeznek tanárnak és biztosított a pedagógus kar utánpótlása. A statisztikák szerint 2016-ban 3345-en mentek nyugdíjba és 5598 új pályakezdő tanár volt, 2017-ben 2234-en érték el a nyugdíjkorhatárt, miközben 6324 volt a pályakezdők száma.

„Rendkívül széles partnerséget tapasztaltunk a minősítési rendszer bevezetése során, 2019 elejéig 98 ezer pedagógus vett részt valamilyen minősítési eljárásban” - fogalmazott az államtitkár. Hozzáfűzte: 55 ezren léptek át pedagógus II. fokozatba és tízezres nagyságrendű a mesterpedagógus minősítést szerzők száma.

„Az iskolának egyáltalán nem a semlegességre kell nevelni. Bátorságot kell adni a fiataloknak, hogy el tudjanak köteleződni a saját jövőjük egy-egy pontja mellett” - jelentette ki

Úgy vélte, nem szabad, hogy „az iskola világnézetileg kiszárítsa a gyerekek lelkét”, majd hozzátette az elköteleződés vállalása a siker egyik forrása és nemzetünk jövőjének is fontos lépése. Ebben egy-egy pedagógus példamutatása a diákoknak örök impulzus marad - zárta köszöntőjét.

A PDSZ pontról pontra cáfol

A köszöntő elején az államtitkár közölte, a pedagúgusok számára vezettek be először életpálya-modellt, ami igaz, ugyanakkor elhallgatja, hogy az alapiletmények emelkedésének az volt az ára, hogy 15 - 20 százalékkal növekedtek a munkaterhek, és megszüntettek több olyan kfiizetést (túlórák, több szakért járó illetménytöbblet, minőségi bér, stb), amivel valójában a béremelést fedezték - közölte a PDSZ.

A szakszervezet szerint a következő tényszerű és súlyos valótlanság a bérek összegszerűségére vonatkozott: Rétvári kijelentése szerint az a pályakezdő, aki 2010-ben 130 ezer forintot keresett, ma 203 ezer forintot vihet haza, a tapasztalt tanárok bére pedig 149 ezer forintról 301 ezer forintra emelkedett.

„Ezzel szemben gyakornok fokozatban főiskolai szintű diplomával bruttó 195 00 (tehát garantál bérminimum), egyetemi végzetséggel bruttó 203 000 forint az illetmény, ez utóbbi nettója havi 134 995 forint!” - fogalmaz a PDSZ közleménye, amely szerint a pedagógus II. Fokozatba a tizenötödik, tehát a legmagasabb fizetési kategóriába besorolt pedagógus bruttó illetménye (egyetemi szintű végzettséggel) 416 150 forint, azaz nettő 276 739 forint.

Az államtitkár szólt a tankönyvfejlesztésről is, kiemelve, hogy minden eddiginél szélesebb alapokra tudták helyezni ezt a tevékenységet. A PDSZ szerint „a témát figyelemmel kísérők számára ismert, hogy ez együtt jár a terület államosításával és kapcsolódó klientúra monopolhelyzetbe hozásával, amely a tankönyvpiac ésszerűtlen uniformizálódásást és korlátozását vonja maga után.”

A pedagógúshiány kérdéskörével kapcsolatban a szakszervezet közölte, önmagukban még bíztatónak is nevezhető adatok kerültek elő, ám Rétvári Bencei „itt is elhagatta”, hogy a tanárszakma jelentkezők körülbeül 40 százaléka sem fejezi be a képzést, s hogy a pélyakezdők harmada egy év után, további harmaduk 4-5 éven belül elhagyja a pedagógus hivatást.

„A fentiek alapján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy látja, hogy Rétvári Bence államtitkár úr beszédének volt több olyan eleme, amely alkalmas arra, hogy félrevezesse a közvéleményt, és azzal hogy a gondolatai nem mutattak túl a sikerpropaganda ismert és manipulatív fordulatain, nem köszöntötte, összességében inkább megsértette a pedagógustársadalmat” - zárult a közlemény.

Figyelmébe ajánljuk