PDSZ: vonják vissza az érettségi május 4-i lebonyolítására vonatkozó döntést

  • narancs.hu
  • 2020. április 25.

Belpol

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az érettségiről való egyeztetés csak színház volt, hamisnak tartja az abból levont következtetést.

Az érettségi vizsgák május 4-i lebonyolítására vonatkozó döntés visszavonására szólította fel Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya szombaton.

Az államtitkárnak címzett dokumentumban, amelyet szombaton juttattak el az MTI-hez, azt írták, ha Maruzsa Zoltán nem vonja vissza a döntést, akkor "legalább olyan mértékben lesz felelős az ebből következő tragédiákért, mint főnöke".

A PDSZ közlése szerint a csütörtöki egyeztetéseket ígérő hírek után megdöbbenve tapasztalta, hogy ez az egyeztetésnek nevezett esemény már le is zajlott, mégpedig úgy, hogy "kizárólag a kormánynak alárendelt, és vele egyetértő szervezetekkel egyeztetett" az államtitkár.

Szerintük azért is születhetett "ez a felelőtlen, jogsértő és szakmai szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyó" döntés, mert a valódi egyeztetés elmaradt.

A PDSZ elutasítja az egyeztetésnek ezt a színházi formáját, és hamisnak tartja az abból levont következtetést – írták.

Kiemelték, egyetlen ember egészségét és életét sem szabad veszélyeztetni olyan esetben, amikor nincs maximális biztonság, és van kockázatmentes alternatíva. Márpedig lehetőség van az érettségik és az egyetemi őszi szemeszter kezdetének elhalasztására, és ezen túl is jó pár más lehetőség kínálkozik, beleértve akár a jegymegajánlást vagy az online érettségit is.

"Nem így történt, s ön ma bejelentette, hogy nincs jobb megoldás, mint a járvány tetőzésével párhuzamosan megrendezni az írásbeli vizsgákat" – fogalmaztak Maruzsának címezve.

PDSZ: május elején felelős tanár nem érettségiztet

Maruzsa Zoltán a kormány Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban azt mondta, hogy a járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségi vizsgák május 4-én.

Figyelmébe ajánljuk