Varga Mihály: Nagyobb lehet a gazdasági visszaesés, mint amivel a kormány korábban számolt

  • narancs.hu
  • 2020. április 25.

Belpol

Szakértők 4,5 százalékos visszaesést jósolnak Magyarországnak, Varga szerint ha a járvány tovább fékezi a gazdaságot, akkor ez lehetséges.

Nagyobb lehet a recesszió, mint amit a kormány korábban várt, a korábban becsült 3 százalékos költségvetési hiány is még változhat – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy április végén fogja a kormány felülvizsgálni a GDP-re és a büdzsé hiányára vonatkozó becslését.

Varga azt közölte, hogy az előző becslés még március közepén készült, akkor úgy látszott, hogy a második negyedévben elkezdődhet a kilábalás a koronavírus-járványból. Jelenleg elemzik a helyzetet, de rosszabb számokat várnak, mint amivel a múlt hónapban kalkuláltak.

Elemezték az online pénztárgépekből érkező adatokat is, a pénzügyminiszter 202 000 online pénztárgép számadatai alapján arról számolt be, hogy például az elmúlt 7 napban a kiskereskedelemben az értékesítés mértéke csak az 54 százalékát tette ki a tavalyinak, így az adóbevételek is jelentősen alacsonyabbak lesznek.

A legnagyobb kérdés Varga Mihály szerint jelenleg az, hogy mely termékek tudnak eljutni a magyar gyógyszer- autó- és vegyiparból az exportpiacokra, és hogy a kereslet is helyreáll-e mindeközben. Ha a gazdaság május végére vagy júniusra képes lenne visszaállni a normál állapotba, akkor a recesszió 3 százalékos lenne, de arra számítanak, hogy lassabb lesz ez a folyamat.

A Reuters által megkérdezett szakértők 4,5 százalékos visszaesést jósolnak Magyarországnak, Varga szerint ha a járvány tovább fékezi a gazdaságot, akkor ez lehetséges.

Varga Reutersnek adott interjújából derült ki a magyar nyilvánosság számára, hogy a 10 évre titkosított Belgrád-Budapest vasútvonal felújításához 1,855 milliárd euró kölcsönt kapott a kormány éves 2,5 százalékos kamattal és előtörlesztési lehetőséggel.

Figyelmébe ajánljuk