Pénteken dönt az NVB a kormány népszavazási kérdéseiről

  • narancs.hu
  • 2021.07.28 19:00

Belpol

Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezései azonban egyelőre nem kerülnek a választási bizottság elé.

Pénteki ülésén dönthet a Nemzeti Választási Bizottság a kormány "gyermekvédelminek" nevezett népszavazási kérdéseinek hitelesítéséről - derül ki az ülés napirendjéből. 

Az NVB-nek az Alaptörvény és a népszavazási törvény értelmében azt kell vizsgálnia, hogy a népszavazási kérdések tárgya az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik-e, a kérdések egyértelműen megválaszolhatók-e, továbbá hogy a parlament el tudja-e dönteni, milyen jogalkotási kötelezettség terheli érvényes és eredményes népszavazás esetén.

A kormány a következő öt kérdést nyújtotta be hitelesítésre:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

Ezzel egyidejűleg Karácsony Gergely főpolgármester is benyújtott népszavazási kérdéseket, például a 60 év felettieknek járó ingyenes antitestvizsgálatról, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról vagy a Fudan-beruházásról szóló jogszabályok hatályon kívül helyezéséről.

Ezek a kérdések nem szereplnek az NVB pénteki ülésének napirendjén, a testület ezt azzal magyarázta a Népszava kérdésére, hogy mivel itt nem a kormány volt a kezdeményező, más az eljárásrend, és először a választási irodának kellett megvizsgálnia a kérdéseket. Ez már megtörtént, de hogy mikor kerülhetnek az NVB elé, az még nem ismert.  

Az NVB jóváhagyása egyébként nem jelenti automatikusan azt, hogy ki is lehet írni a népszavazást, a döntést ugyanis meg lehet támadni a Kúrián, a Karácsony-féle népszavazás esetében pedig aláírásgyűjtésre is szükség lesz. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk