Perintfalvi Rita: Miért fordulnának el a reformátusok Balogtól, ha eddig jó volt nekik?

  • narancs.hu
  • 2024. március 31.

Belpol

A teológus szerint a kegyelmi ügy kulcsfigurájának köszönheti az egyház a vagyonosodását. 

„Politikai hibát politikus véthet, egy egyházi vezető elsősorban erkölcsi hibát követhet el. Ebben az ügyben nagyon súlyos erkölcsi vétség történt. Balog Zoltán – ártatlanságát feltételezve – olyasvalaki mellett állt ki, akiről jogerős ítélet mondta ki, hogy bűnös a bicskei pedofilügyek eltussolásában. A bántalmazás rendszerének stabilitását K. Endre biztosította, a gyermekek szenvedéséért ugyanúgy felelősség terheli, ahogyan az igazgatót. Aki őt védi, szintén égbekiáltó bűnt követ el. Ez nem politikai, hanem óriási erkölcsi hiba” – mondta Perintfalvi Rita a Népszavának a kegyelmi ügyről. 

A teológus szerint az egyház és a kormány összefonódásának kulcsfigurája volt Balog. „Csak egyetlen példát mondok: 2022 végén született meg az a törvény, amely megnyitotta a lehetőséget, hogy az egyházak újra igényeljenek önkormányzati vagy állami ingatlanokat, amennyiben azokban az épületekben oktatási vagy szakrális tevékenység zajlik majd. (...) Az egyházak végül olyan ingatlanokra is igényt formálhattak, amelyek az államosítás előtt nem voltak a tulajdonukban. Úgy tűnik, hogy ennek a törvényjavaslatnak a hátterében is Balog Zoltán állt” – fogalmazott. 

Mint állítja, több helyen is lehetett arról olvasni, hogy a törvénynek a reformátusok és katolikusok is nagyon örültek, az evangélikusok voltak azok, akik nem kértek belőle.

 
Perintfalvi Rita
Fotó: Németh Dániel

 „A példát csak arra hoztam fel, hogy a református egyház jórészt Balog Zoltánnak köszönhetően milyen mértékű pénzügyi támogatásokat, ingatlanvagyont kapott.

Most elő is került a kérdés: ha eddig jó volt nekünk, amikor a javakat szerezte, akkor méltányos-e, ha a válságban elfordulunk tőle?

Érdekes probléma, vajon a spiritualitás győz-e – az a szempont, hogy miről szól az egyház küldetése –, vagy a gazdasági érdek. Úgy látom, a református vezetők egy ideig vívódtak, végül arra jutottak, hogy összezárnak Balog Zoltán mögött.” 

Perintfalvi egyébként valószínűnek tartja, Orbán Viktor elvárása volt, hogy mondjon le a zsinati elnöki pozíciójáról. „A püspöki tisztséget illetően viszont Balog Zoltán nagyon ragaszkodik az egyházi autonómiához, ahhoz, hogy ebbe már nem szólhat bele a politika.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk