A fővárosi ügyészség szerint is hazudozik a kormány, de ettől még nem nyomoznak Pharaon-ügyben

  • - urfi -
  • 2016. december 1.

Belpol

Figyelem! Mielőtt elolvassák az indoklást, pakolják el a törékeny tárgyakat maguk mellől!

Tényi István, a fel- és bejelentések Nemere Istvánja már a sokadik alkalommal próbál meg reakciókat kicsikarni a magyar hatóságoktól Ghaith Pharaonnal kapcsolatban. Most éppen a Fővárosi Főügyészség utasította el egy feljelentését, nem akármilyen érveléssel.

Tényi hivatali visszaélés bűntette miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mégpedig azért, mert Pharaon annak ellenére kapott tartózkodási engedélyt, hogy az FBI körözi, ráadásul még ujjlenyomatot se vettek tőle. Az ügyészség saját érvelése szerint lényegében azért nem indít nyomozást, mert a sajtóban "ellentmondásos információk jelentek meg". Ki tudna ezzel vitatkozni? Legutóbb az Index tett közzé részletes gyűjtést arról, hogy mondanak naponta mást még a miniszterek is Pharaon beutazásáról. Más kérdés, hogy az ügyészség optimális esetben nem úgy viselkedik, mint az egyszeri tévénéző, aki rálegyint a híradóra, hogy úgyis hazudik mindenki.

A Tényinek küldött indoklás (teljes szöveg itt) arról árulkodik, hogy az ügyészségen durván belezavarodtak az ügybe. Például ezt írták:

false

Ennek nagyjából az ellenkezője igaz: az ujjlenyomatvétel elmaradását a Heti Válasz nagyon is pontos forrás, a Belügyminisztérium válasza alapján írta meg, majd a nagyon is konkrét Lázár János sem tagadta ezt, sőt a maga módján inkább megerősítette. Tudomásunk szerint eddig egyedül a Magyar Idők állította, hogy ha nem is a tartózkodási engedély (pedig az állítás arra vonatkozott, és ahhoz is kellett volna!), de legalább a vízum kérelmezésekor mellékelték (valakik) Pharaon ujjlenyomatát. A kérdést nem most akarjuk megfejteni, csak szeretnénk rámutatni, milyen színvonalú az ügyészség indoklása. Van egy kormány által megerősített, hivatalos információ, amit egyáltalán nem cáfol senki, a Magyar Idők névtelen forrása is legfeljebb némiképp árnyalja a képet - és ebből az ügyészség simán kihozza a fent kifotózott eredményt.

Majd részben erre a totálisan téves helyzetértékelésre hivatkozva elutasítja a feljelentést. Ebben a szövegrészben azt a bravúros érvelést is megengedik maguknak, hogy bár a kormány össze-vissza beszél és önmagát cáfolja meg rendszeresen, ami miatt "felmerül a hatóságok szándékos mulasztása", de mivel nem ez az "egyetlen levezethető eredmény", ezért nem is kell nyomozni.

false

Tessék ezt végiggondolni jogfilozófiailag, továbbá józan paraszti ésszel: az ügyészség szerint felmerül a bűntett gyanúja, de mivel nem ez az egyetlen lehetséges magyarázat, ezért nem is vizsgálják ki az esetet egyáltalán. Kész. Meg hát a sajtóban is mindenféléket írnak!

Figyelmébe ajánljuk