Pikó András elvenné az SZFE kancellárjának kitüntetését

  • narancs.hu
  • 2021. február 3.

Belpol

Úgy látja, Szarka Gábor érdemtelenné vált Józsefváros Becsületkeresztjére.

Pikó András józsefvárosi polgármester előterjesztést nyújtott be a képviselő-testületnek arról, hogy vonják vissza a Szarka Gábornak korábban adományozott Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést.

Szarka a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriuma által kinevezett kancellárként fontos szerepet játszott a "modellváltás" keresztülvitelében és a hallgatói-oktatói ellenállás (legalábbis részleges) letörésében.

Szarka Gábor 10 éve kapta meg a becsületkeresztet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében játszott elévülhetetlen érdemei miatt.

Pikó szerint viszont most "kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető felszámolásában, a tiltakozó hallgatók jogainak korlátozásában és fenyegetésében, majd a Józsefvárosban működő intézmény különböző helyszínekre való széttelepítésében", ezért érdemtelenné vált a kitüntetésre.

A becsületkereszt visszavonásáról szóló határozati javaslatot csak a veszélyhelyzet után tudja majd megvitatni a képviselő-testület. 

Figyelmébe ajánljuk