Interjú

„A Fidesz megtagadta a polgári világot”

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke  

Belpol

A volt akadémiai elnök új pártja részt venne az ellenzéki előválasztáson. Pálinkás Józseffel ennek feltételeiről, a pártépítésről, a tudományos intézmények autonómiájáról és a boldogságról is beszélgettünk.

Magyar Narancs: Január 26-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jogszabályi kényszert tudomásul véve vállalják a megmérettetést az előválasztáson. Szerepet játszott a döntésükben, hogy a választási törvény módosításával a Fidesz 27-ről 71-re emelte az önálló listaállításhoz szükséges egyéni jelöltek számát?

Pálinkás József: Közrejátszott, hiszen ha nincs ez a módosítás, több – az egyéni jelöltek szintjén koordináló – pártnak is lehetett volna önálló listája, megméretkezhettek volna a különböző programok, de legalábbis a programok főbb üzenetei, és az, hogy a pártok vezető személyiségei ezeket mennyire hitelesen jelenítik meg. Mi jobbközép, a liberális-konzervatív tengelyen középen álló néppártként határozzuk meg magukat, stabil, a többi pártétól részben elkülönülő értékrendünk van, de tudomásul vettük, hogy a 2022-es választáson csak egy szorosabb együttműködés hozhat sikert a Fideszen kívüli világnak.

MN: Mennyiben kínál az Új Világ Néppárt mást, mint a centrista Momentum vagy a szélsőjobboldalról középre húzódó Jobbik?

PJ: Nyilván egyetlen párt sem kínálhat olyan világképet a választóknak, amelynek minden eleme csak rá jellemző. Kétségtelen, hogy a Jobbik arra a helyre igyekszik húzódni, amelyet mi is meghatároztunk a magunk számára, nekünk annyi könnyebbségünk van, hogy a múltban nem tettünk egy polgári párt számára vállalhatatlan kijelentéseket. Azt mondanám, hogy a bal-jobb skálán a Momentum és a Jobbik között helyezkedünk el; az idő és az emberek döntik majd el, ki mennyire hitelesen képviseli a szavakban deklarált nézeteit.

MN: Túl azon, hogy bejelentették indulási szándékukat az előválasztáson, hivatalosan is felvették a kapcsolatot a hatpárti ellenzéki szövetséggel?

PJ: Külön-külön voltak tárgyalásaink a pártokkal, a hatpárti szövetséggel még nem.

MN: Pontosan mit szeretnének elérni: hogy elindulhassanak egyéni körzetekben az előválasztáson, vagy hogy rajta legyenek a közös listán?

PJ: Azt a célt fogalmaztuk meg, hogy egyéni választókerületekben megmérettethessenek a jelöltjeink. A listát nem állítottuk feltételként, nem kértünk listás helyeket. Azt gondolom, a lista előállítása nagyjából jövőre ilyenkor lesz esedékes, sok értelme nem is lenne most beszélni róla.

MN: Milyen reakciókat kaptak a tárgyalásokon?

PJ: Az volt az érzésünk, hogy a pártok egy része tart egy újabb politikai erő megjelenésétől, attól félnek, hogy ez továbbaprózza majd az amúgy is kicsinek tűnő tortát. Mi viszont azt gondoljuk, hogy új szavazókat tudnánk hozzátenni ehhez a tortához. Van egy réteg, amely az általunk megjelenített polgári világra szavaz 1990 óta. Nagy részük azt is belátja, hogy a Fidesz megtagadta ezt a polgári világot, de kételkedik abban, hogy a változást akarókban meglesz-e az a stabilizáló erő, amely a magyar politikát megóvja a szélsőséges kilengésektől, és amely lehetővé tesz egy valóban morális kormányzást. Az Új Világ Néppárt hitelessége, pragmatizmusa, tapasztalata, ideológiai berögzöttségektől való mentessége hozzájárulhat e bizonytalan, a Fideszből kiábrándult szavazók meggyőzéséhez, megnyugtatásához. Ettől persze még érthető, hogy a többi párt jelöltjei nem mindig fogadják jókedvűen a versenytársakat.

 
Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke. Fotó: Németh Dániel

MN: Hány Fideszből kiábrándult, polgári szavazó lehet ma Magyarországon?

PJ: Erre vannak becslések, de elég bizonytalanok. Nagyjából 100 és 300 ezer közötti olyan szavazó lehet, aki vagy most is Fidesz-szavazó, vagy a közelmúltban az volt, idegenkedik a jelenlegi ellenzéki pártoktól, de a mi pártunk megszólíthatná. Persze, az ismertségünk növekedésével az ilyen szavazók száma is emelkedhet.

MN: Ha lesz közös listája a hat ellenzéki pártnak, nyilván azt szeretnék majd, hogy valamennyi egyéni jelöltnek is ez legyen a jelölőszervezete a 2022-es választáson. Abba belemennének, hogy ha valahol megnyerik az előválasztást, akkor a közös jelölőszervezet indítsa a jelöltjeiket?

PJ: Igen, a mi ajánlatunk az, hogy az előválasztáson győztes jelöltjeinknek a hatpárti összefogás és az Új Világ Néppárt legyen a jelölőszervezete. Ha az Új Világ Néppártnak nem lesz listája, a töredékszavazatok természetesen a hatpárti listára kerülnek át. Nem független jelöltként szeretnénk tehát indítani a jelöltjeinket, de ahhoz ragaszkodunk, hogy a hat párt logója mellett a mi logónk is megjelenjen a nevük mellett a szavazólapon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.